Sedimentologie in de badkuip

Gemma Venhuizen (18) is begonnen aan de studie Aardwetenschappen. 'We toostten met warme chocolademelk op het begin van onze LiberWandelClub.'..

Gemma Venhuizen

Op de bodem van het bad vormt zich een laagje zand. Uit mijn haren en van tussen mijn tenen. Het resultaat van twee dagen strand.

Gisteren ben ik met zes vrienden van mijn studentenvereniging gaan wandelen. We begonnen in Katwijk en na twee uur tegenwind, frisbeeen strandjutten kwamen we aan in Noordwijk. Daar toostten we met warme chocolademelk op het begin van onze LiberWandelClub.

Vandaag was ik in Zandvoort, op excursie met Aardwetenschappen. We bekeken golfribbels, zandbanken en de vorming van duinen, in het kader van het vak sedimentologie. Volgens mij was de excursie vooral bedoeld als wervingsactie: Kies geologie!

Over de excursies moeten we een verslag maken. 'Nuchter en zakelijk, niet in schoolreisjesstijl.' Ik had juist zo gehoopt het vak boeiender te maken door een spetterend verslag van het pootjebaden.

Er wordt nen eis aan onze verslaglegging gesteld. 'Alleen verslagen in correct Nederlands worden beoordeeld', zei de docent die terugdacht aan ons Ardennen-veldwerk in september. In sommige verslagen zaten toen zoveel spelfouten dat is besloten alle aardwetenschappers komend jaar een spellingscursus te geven. Het staat natuurlijk niet erg professioneel als er in een geomorfologische beschrijving sprake is van een 'stijle bergwand'. Maar als die spellingscursus er komt voor studenten, verwacht ik er ook een voor docenten.

Onze hoogleraren raken niet uitgepraat over meteorietinslagen en weten alles van stollingsgesteenten. Sommigen van hen zijn internationaal bekend. Ze vervlechten hun Nederlands met Engelse vaktermen: 'Hier zie je een alluvial fan met een dipslope.'

Maar werkelijk geen enkele docent weet hoe je 'conclusie' spelt. Tijdens college zijn alle mogelijke varianten op het bord verschenen: konklusie, konclusie, conklusie En hoe geloofwaardig is een geochemiedocent die zegt:

'Protonen zijn groter als elektronen'. Waar moet het heen als in een mailtje tweemaal over de excursie naar Zandfoort wordt geschreven?

Het badwater wordt koud. Ik woel met mijn voeten door het laagje sediment, dat inmiddels de bodem bedekt. Hm, ik mag mijn teennagels wel weer eens lakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden