Opinie

'Second Love propageert ontrouw, maar het kabinet geeft niet thuis'

Door vreemdgaan aan te moedigen, legt website Second Love een bom onder relaties, met alle ravage van dien. Waarom spreekt het kabinet zich hier niet tegen uit?, vraagt SGP-voorzitter Kees van der Staaij. 'De overheid hanteert op het gebied van huwelijk en gezin een dubbele moraal.'

Beeld thinkstock

Stoken in een huwelijk is niet normaal. Stoken in een goed huwelijk is ronduit bizar. Toch is dát precies wat de website Second Love doet. Echtgenoten die beiden gelukkig getrouwd zijn, worden gestimuleerd om vreemd te gaan. Die ontrouw beschadigt echtgenoten en ruïneert kinderen. Om die reden dienen SGP-Jongeren vandaag bij de Reclame Code Commissie een klacht in tegen de reclame van Second Love.

Helaas rust op het benoemen van ontrouw in gezinnen en de schadelijke gevolgen ervan nog steeds een enorm taboe. Terwijl een toenemend aantal mannen, vrouwen én kinderen er dagelijks onder lijdt, zwijgen politici angstvallig in alle talen. De overheid hanteert op het gebied van huwelijk en gezin een dubbele moraal. Een kentering is hard nodig. In het belang van de samenleving.

Sterke relaties
Meer dan ooit is er behoefte aan sterke relaties en intacte gezinnen. Die zijn nodig om (jonge) mensen sterk en weerbaar te maken. In de privésfeer en in het publieke domein moet je op elkaar aan kunnen. Wil de samenleving niet versplinteren, dan kun je niet zonder basisbeginselen als liefde, trouw, verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar.

De belangen van de overheid bij sterke gezinnen zijn enorm. Het kabinet erkent dat ook. Bij de hervorming van de jeugdzorg wordt bijvoorbeeld benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het gezond en veilig opgroeien van jeugdigen allereerst bij ouders zelf ligt. De (jeugd)zorg is anders onbetaalbaar. Toch geeft het kabinet niet thuis wanneer schadelijke gevolgen voor gezinnen, en dus ook voor de samenleving, worden aangekaart.

'Mooi' voorbeeld: toen de SGP vorige maand aan de regering vroeg wat zij van de activiteiten van Second Love vindt, dook staatssecretaris Van Rijn weg achter de redenering dat relaties en relatievorming tot het privédomein van individuele burgers behoren. De overheid zou daar niets over mogen zeggen. Die houding is schadelijk en ongeloofwaardig.

Leed van anderen
Wie reclame maakt voor ontrouw slaat een bijna misdadig slaatje uit het leed van anderen. De kans op problemen is namelijk levensgroot. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst 40 procent van de echtscheidingen voortkomt uit vreemdgaan. Jaarlijks krijgen tienduizenden kinderen hiermee te maken. De sociale, educatieve en psychische gevolgen voor deze kinderen zijn inmiddels meer dan duidelijk. Gerespecteerde onderzoeken en ervaringen van professionals tonen het aan, maar je hoeft maar om je heen te kijken om het met eigen ogen te zien. Beroep op (jeugd)zorg heeft in veel gevallen te maken met echtscheiding. Ook zijn de onderwijsresultaten van kinderen in echtscheidingssituaties doorgaans slechter. Bovendien hebben kinderen uit een kapot huwelijk een sterk verhoogde kans om zélf ook te scheiden. De problematiek neemt daardoor alleen maar toe.

Second Love beseft drommels goed dat er aan haar activiteiten een luchtje zit. In haar 'gebruikersvoorwaarden' erkent zij dat er belangen van derden in het geding zijn. Dat er aan het liegen en bedriegen van de partner ook morele aspecten zitten ligt voor de hand, maar men drukt zich voor de gevolgen in het veelzeggende zinnetje: 'Uw gebruik van onze diensten is volledig uw eigen verantwoordelijkheid en komt uitdrukkelijk voor uw eigen risico.' Op deze manier je verantwoordelijkheid afschuiven en ontlopen, is stuitend en laf. Je kunt eenvoudig niet weglopen voor je verantwoordelijkheid wanneer je weet dat de kans op schade bij andere zo groot is. Het aanbieden van de 'diensten' is op zich al dubieus genoeg, ervoor reclame maken is te vreemd voor woorden.

Failliete samenleving
Een heldere maatschappelijke norm over trouw in relaties is nuttig. De suggestie dat het niet raar is om vreemd te gaan, is niet normaal. Voorop dient te staan wat goed is voor de partners en voor hun eventuele kinderen. Maatschappelijke deugden mogen best aangeprezen worden. Trouw en betrouwbaarheid zijn wezenlijke deugden die mensen tot eer strekken. Wanneer we deze basale normen niet serieus nemen, nemen we onszelf en anderen niet serieus. Zo'n samenleving is failliet.

Door vreemdgaan aan te moedigen wordt een bom gelegd onder relaties, met alle ravage van dien. Als de overheid dan niet direct naar een verbod wil grijpen, kan ze op zijn minst een helder signaal uitzenden. Dat doet zij namelijk ook op andere gebieden waarvan de gevolgen voor derden minder funest zijn. Nog maar betrekkelijk kort geleden hadden we de overheidscampagne 'Drank maakt meer kapot dan je lief is'. Die boodschap geldt nog stukken sterker voor bedrog van de eigen partner, en verraad aan de kinderen.

Kees van der Staaij is fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer.

 
Wie reclame maakt voor ontrouw slaat een bijna misdadig slaatje uit het leed van anderen. De kans op problemen is namelijk levensgroot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.