SEC daagt WorldCom om fraude met winst

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een proces aangespannen tegen WorldCom wegens geknoei met de boeken. De telecommunicatiegigant, ooit een van de succesverhalen op Wall Street, wankelt nu blijkt dat het bedrijf de winst met 3,8 miljard dollar heeft opgepompt....

Van onze correspondent Bert Lanting

De ongebruikelijk agressieve stappen van de SEC geven aan hoeveel zorgen de beurscommissie zich maakt over het demoraliserend effect dat het schandaal heeft op beleggers. Volgens de SEC heeft WorldCom investeerders bedrogen door lopende kosten te boeken als investeringen.

Het ziet ernaar uit dat het bedrijf ook een stroom schadeclaims tegemoet kan zien van beleggers die zich bedrogen voelen. Dat zal het WorldCom volgens deskundigen extra moeilijk maken om van zijn geldschieters nieuwe leningen los te krijgen zodat het bedrijf het hoofd boven water kan houden.

De echo van het WorldCom-schandaal galmde donderdag nog na op Wall Street. De handel in aandelen General Motors werd zelfs even stopgezet na geruchten over boekhoudkundige malversaties bij de automaker. GM sprak de geruchten meteen tegen.

Democratische Congresleden grepen het schandaal meteen aan om de Republikeinen te bekritiseren, ook al kondigde president Bush meteen een onderzoek naar de affaire aan. Volgens de Democraten zijn de boekhoudkundige schandalen bij WorldCom, de energiegigant Enron en andere bedrijven het gevolg van de 'laissez-faire'-houding van de Republikeinen in het Congres.

De Democratische leider in de Senaat, Tom Daschle, kondigde aan dat zijn partij de komende weken nieuwe regels door de Senaat zal trachten te jagen om het toezicht op bedrijven en accountantskantoren te verscherpen.

De gehele WorldCom-top zal zich moeten verantwoorden voor het Congres. Op 8 juli is er een zitting om bestuurders te horen.

Na de ondergang van Enron, dat zijn verliezen had weggemoffeld via allerlei boekhoudkundige trucs, beloofde Bush maatregelen om de beleggers te beschermen, maar volgens de Democraten heeft hij sindsdien weinig gedaan.

De Republikeinen vrezen dat de schandalen hen stemmen zullen kosten bij de Congresverkiezingen die in november worden gehouden. Tot nog toe heeft het Witte Huis de politieke schade echter weten te beperken. Na de ondergang van Enron kwam Bush onder vuur te liggen wegens zijn nauwe banden met het Texaanse concern. Toch heeft dit zijn populariteit nauwelijks aangetast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden