Sebrle breekt op tienkamp door barrière

Het werd een magische barrière genoemd in de atletiek: de 9000-puntengrens bij de tienkamp. Zondag scoorde de Tsjechische atleet Roman Sebrle in het Oostenrijkse Götzis 9026 punten, precies 32 meer dan zijn land- en clubgenoot Tómas Dvorak twee jaar geleden bereikte....

Van onze verslaggever

Chiel Warners, de enige Nederlandse deelnemer bij het meerkampgala in Vorarlberg, eindigde als achtste op 8085 punten, 65 minder dan de richtprestatie voor de komende WK in Edmonton. Vince de Lange, de coach van Warners, verwachtte eerder dit jaar al veel van Sebrle: 'Roman is tot grootse daden in staat.' En groots presteren deed de atleet , die 8 meter en elf centimeter versprong en wiens speerworp (70,16) ook van grote klasse was.

Jarenlang werd de tienkamp beheerst door Daley Thompson en Jürgen Hingsen, die sinds 1982 het wereldrecord meermalen verbeterden. In 1992 diende Dan O'Brien zich aan (8891), waarna in 1999 de Tsjechen aan hun opmars begonnen.

Sebrle sportte altijd in de schaduw van Dvorak, die in 1999 de 9000 punten al dicht naderde. Vorig jaar lag Dvorak in Götzis ook goed op koers, maar bleef hij op 8900 punten steken. De rest van het seizoen kwakkelde de Tsjech, die de olympische titel naar Erki Nool zag gaan.

Sebrle, 26 jaar oud, 1,86 meter groot, 87 kilo zwaar, werd eerder dit jaar al wereldkampioen indoor. Hij liet dit weekeinde Nool (2de, 8604 punten) en Dvorak (3de, 8527) ver achter zich. Hij is daarmee meteen de grote favoriet voor de wereldtitel die in augustus in Edmonton te verdienen valt.

Het meerkampgala in Götzis wordt wel een mini-WK genoemd. De sterkste meerkampers van de wereld strijden er doorgaans. Mede daarom is de achtste plaats van Warners geen slecht resultaat. Bij de student uit Assen, die twee jaar geleden in Götzis als eens vijfde werd met 8363 punten, overheerste echter toch de teleurstelling. Hij bleef steken op 8085, daar waar de KNAU voor de WK een limiet van 8150 eist.

Twee jaar lang had hij last van blessures, de meerkamp in Götzis verliep voor het eerst weer eens zonder al te grote pijn. 'Ik ben superleeg, vooral mentaal. Ik ben blij dat ik weer eens een meerkamp heb afgemaakt, ik baal dat ik de WK nog niet heb gehaald.'

Volgens coach De Lange zijn er nu twee scenario's: 'Of Chiel gaat begin juli nog pogen de limiet alsnog te halen bij een Europa Cup-wedstrijd in Zwitserland, of we vergeten de WK en richten ons helemaal op de Universiade in Peking, in september.'

Er is ook nog een andere mogelijkheid, aldus De Lange. 'De KNAU wijst Chiel alsnog aan voor de WK. Hij wordt richting zomer alleen maar beter. Een limietenjacht is slopend, dat hebben we vorig jaar wel gezien.'

Vorige week wees de KNAU Kamiel Maase en kogelstootster Lieja Koeman al aan voor de WK, ondanks het (nog) niet voldoen aan de limieten. Hun goede resultaten tijdens grote toernooien waren de reden voor deze actie.

Warners beschikt echter niet over zo'n 'prestatie-paspoort'. Slechts eenmaal begon hij aan een groot, mondiaal evenement, de WK in Sevilla. Daar stapte hij echter halfweg geblesseerd uit.

De Lange: 'Chiel is lichamelijk in staat 8500 punten te scoren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden