NieuwsVerkiezingen Oostenrijk

Sebastian Kurz triomfeert bij Oostenrijkse verkiezingen

De conservatieve ÖVP van oud-kanselier Sebastian Kurz heeft zondag een eclatante overwinning geboekt bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. In de voorlopige verkiezingsuitslag behaalt zijn Österreichische Volkspartei 37 procent van de stemmen, het beste resultaat voor de conservatieven sinds 2002.

Jonathan Witteman
Aanhangers van Sebastian Kurz reageren zondag in Wenen op de gunstige exitpolls voor zijn partij. Beeld Foto AP
Aanhangers van Sebastian Kurz reageren zondag in Wenen op de gunstige exitpolls voor zijn partij.Beeld Foto AP

De definitieve uitslag volgt waarschijnlijk pas donderdag, omdat dan pas het recordaantal van ruim 1 miljoen stemmen geteld zal zijn dat de Oostenrijkers per brief hebben uitgebracht in plaats van in het stembureau. Aan de zege van Kurz zal dit niets veranderen, daarvoor is de afstand met de nummer twee, de SPÖ, veel te groot. De sociaal-democraten behaalden zondag 22 procent van de stemmen.

De ÖVP, bij de vorige verkiezingen in 2017 nog goed voor 31,5 procent van de stemmen, gold als de gedoodverfde winnaar van de vervroegde stembusgang, uitgeschreven na het vroegtijdige einde van de regering-Kurz door de zogeheten Ibizagate bij coalitiepartner FPÖ. In mei lekte een video uit waarin FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache zich in een villa op Ibiza laat omkopen door iemand die zich voordeed als het nichtje van een Russische oligarch. Na de val van zijn regering deed Kurz het echter alleen maar beter in de peilingen.

Rechtsom of linksom?

De vraag is nu met wie de 33-jarige Kurz een coalitie gaat vormen. Kiest hij opnieuw voor een ‘turquoise-blauwe’ coalitie met de rechts-populistische FPÖ, of gaat hij voor een coalitie over links met de Groenen? De FPÖ kreeg zondag de rekening gepresenteerd voor het Ibiza-schandaal en verloor 10 procent. Met 16 procent van de stemmen zijn de rechts-populisten echter nog altijd de derde partij van Oostenrijk. Hoewel Kurz na zijn verkiezingsoverwinning nogmaals uitsprak dat hij met alle partijen in het nieuwe parlement om tafel wil gaan zitten, is het na Ibizagate de vraag of hij opnieuw in zee wil met de FPÖ. Zelf liet Kurz zich daar zondag niet over uit. De nieuwe FPÖ-leider Norbert Hofer zei zich met zijn partij op te maken voor een plek in de oppositiebanken.

De Groenen, bezig aan een opmars dankzij de groeiende aandacht voor het klimaat onder Oostenrijkers, hebben zich opgeworpen als alternatief. Volgens de eerste exitpolls kregen zij 14,3 procent van de stemmen. Een opmerkelijke ommekeer, want bij de vorige verkiezingen in 2017 verdwenen Die Grünen na 31 jaar nog uit de Nationalrat omdat ze de kiesdrempel van 4 procent niet haalden. Maar onder de kiezers jonger dan 30 haalde de partij van Werner Kogler zelfs evenveel stemmen als de ÖVP. Dankzij de beste verkiezingsuitslag uit de geschiedenis van De Groenen zou de ÖVP tegen alle verwachtingen in niet eens een tweede coalitiepartner nodig hebben om een meerderheid te vormen in het 183 zetels tellende Oostenrijkse parlement. Hetzelfde geldt ook voor een eventuele coalitie met de iets grotere FPÖ.

Mocht Kurz toch voor een extra coalitiepartner opteren, dan zal hij waarschijnlijk uitkomen bij NEOS. De liberalen haalden zondag 7,4 procent van de stemmen, ook het beste resultaat uit hun bestaan. De SPÖ, de eeuwige rivaal van ÖVP, kon geen garen spinnen bij het falen van de regering ÖVP-FPÖ. De sociaal-democraten behaalden met 22 procent hun slechtste verkiezingsresultaat ooit.

Lees ook:

Hoe kan het toch dat de ogenschijnlijk onaantastbare en onverstoorbare Sebastian Kurz, ondanks de schandalen die zijn coalitie teisterden, weer ruim aan kop gaat in de Oostenrijkse exitpolls?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden