SeaWorld stopt met omstreden orka-shows in San Diego

Het Amerikaanse SeaWorld stopt met de bekritiseerde orka-shows in het amusementspark in San Diego. Volgens SeaWorld maakt het besluit deel uit van een nieuwe toekomststrategie voor het bedrijf. SeaWorld wordt al twee jaar, sinds de documentaire Blackfish, bekritiseerd voor de behandeling van de orka's.

Een orka-show van SeaWorld. Beeld reuters
Een orka-show van SeaWorld.Beeld reuters

Of de shows in het SeaWorld-waterpark in Orlando ook worden beëindigd, is niet duidelijk. Behalve SeaWorld staat ook het Miami Seaquarium onder druk van dierenactivisten om de shows te stoppen en de orka's vrij te laten. De orka in Miami, Lolita, wordt al 45 jaar vastgehouden.

De nieuwe toekomststrategie van SeaWorld, beroemd vanwege de orka-shows, staat in een plan dat maandag uitlekte. Topman Joel Manby maakte het later op de dag bekend aan investeerders. Volgens SeaWorld maken de Shamu-shows, die sinds de jaren zestig zijn te zien, in 2017 plaats voor een nieuwe orka-ervaring in een meer 'natuurlijke omgeving'.

Manby zei dat reacties van bezoekers hebben bijgedragen tot het besluit te stoppen met de shows. De beëindiging volgt op het afwijzen door de Californische overheid van SeaWorld-plannen om de bassins uit te breiden. Dit project mocht alsnog doorgaan als het bedrijf beloofde te stoppen met het fokken van orka's in gevangenschap.

SeaWorld kampt al sinds 2013 - toen Blackfish uitkwam - met teruglopende bezoekersaantallen. Volgens de makers van de film lokt de behandeling en training van orka's door SeaWorld gewelddadig gedrag uit. Dat gedrag zou al aan minstens drie mensen het leven hebben gekost, onder wie een SeaWorld-trainer.

Marktwaarde

Na het uitkomen van de film verloor SeaWorld de helft van zijn marktwaarde op de beurs. De topman van SeaWorld stapte toen op. In augustus van dit jaar maakte het bedrijf bekend dat de winst met liefst 84 procent was gedaald.

SeaWorld probeerde het tij te keren met een grote marketingcampagne. Daarmee wilde het bedrijf weerleggen dat orka's in gevangenschap jonger sterven, zoals dierenrechtenactivisten beweren. Maar na tien miljoen dollar aan marketing en een verlaging van de toegangsprijzen zit het waterpark nog steeds zwaar in de problemen.

In juli werd het Miami Seaquarium, dat overigens geen deel uitmaakt van SeaWorld, voor de rechter gedaagd door de dierenactivistengroep Peta. Volgens de activisten wordt orka Lolita al sinds 1970 door het waterpark in een veel te klein bassin gehouden. De watertank is 24 meter lang, 20 meter diep en 18 meter breed. Lolita is sinds 1980 ook alleen, toen orka Hugo overleed.

Lolita werd in 1970 voor de kust van de staat Washington gevangen genomen. Ze was toen tussen de drie en zes jaar oud. Orka's kunnen zo'n tachtig jaar oud worden. Ze treeedt zeven dagen per week op. Volgens Miami Seaquarium krijgt ze een 'eersteklas-behandeling' in het waterpark en is Lolita, na een verblijf van 45 jaar, kerngezond.

In een verklaring noemde het park oproepen om haar na 45 jaar vrij te laten 'wreed'. Ook zou dit 'traumatisch' voor Lolita zijn. Activisten willen haar weer terugbrengen naar het het gebied waar Lolita gevangen werd genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden