Sea Shepherd schikt met Japanse walvisvaarders, maar zet strijd voort

Milieuorganisatie Sea Shepherd is dinsdag voor de Amerikaanse rechter akkoord gegaan met een schikking met Japanse walvisvaarders, waarbij hen is gelast de walvisvaarders niet langer 'fysiek aan te vallen' en uit hun vaarwater te blijven. De radicale dierenactivisten zeggen de strijd echter voort te zetten via hun Australische dochterorganisatie.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Het in Washington gestationeerde Sea Shepherd mag van de rechtbank in San Francisco geen Japanse walvisschepen en bemanningsleden meer aanvallen of op andere wijze in gevaar brengen en moet op een afstand van minstens 450 meter van de schepen blijven.

Het Japanse onderzoeksinstituut Institute of Cetacean Research (ICR) en het bedrijf dat walvissen voor hen vangt zien de schikking als een overwinning: de walvisvangst zorgt jaarlijks voor soms zeer harde confrontaties op zee tussen hen en de activisten.

Moederorganisatie Sea Shepherd Conservation Society heeft zich echter al aan de door de rechtbank afgedwongen schikking onttrokken door de antiwalvisvaartcampagne naar de zelfstandige dochter Sea Shepherd Australia over te hevelen. Die zegt zich niets van de schikking te zullen aantrekken en de Australische wet aan haar kant te hebben.

Tekst loopt verder onder foto

Walvisvaart in Japan Beeld epa
Walvisvaart in JapanBeeld epa

Overtredingen

In 2011 stapte het Japanse ICR al naar de Amerikaanse rechter om de controversiële acties van Sea Shepherd te beëindigen. Begin 2013 oordeelde de rechtbank dat Sea Shepherd zich schuldig maakte aan piraterij. 'Als je schepen ramt, met flessen zuur gooit, schade toebrengt aan roeren, rookbommen gooit, dan ben je zonder enige twijfel een piraat. Hoe nobel je doelen ook mogen zijn.' Dezelfde rechtbank oordeelde eind 2012 al dat de organisatie zich op minstens 500 meter afstand van de Japanse walvisvaarders moet houden, maar die regel werd meermaals overtreden.

Ook Japan lijkt zich niet helemaal aan de regels te houden: officieel beëindigde het land de walvisvangst in 1987 nadat een jaar eerder een internationaal moratorium, een tijdelijk verbod, op de commerciële vangst werd afgekondigd. Sindsdien zegt Japan uit 'wetenschappelijk oogpunt' op de dieren te jagen, maar in 2014 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat Japan daarmee het moratorium schendt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden