Scusate

EEN schermutseling zondag in stadion De Kuip in Rotterdam heeft de diplomatieke verhoudingen tussen Italië en Nederland op scherp gezet....

De Internationale Federatie van Journalisten - gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten - heeft de aanhouding van de cameraploeg veroordeeld. Zeer voorbarig, omdat zeker van deze beroepsgroep mag worden verwacht pas te oordelen als de feiten bekend zijn.

Het is echter nog onduidelijk hoe de vechtpartij tussen stadionstewards en de televisiejournalisten van de Italiaanse staatsomroep RAI precies is ontstaan. Zoals niet ongebruikelijk is, lopen de lezingen van de betrokkenen nogal uiteen. Vaststaat dat er over en weer klappen zijn uitgedeeld, dat de Italianen uiteindelijk door de politie in de boeien zijn geslagen en voor enige tijd in arrest zijn genomen. Wie schuld treft voor het ontstaan van de knokpartij zal mogelijk aan het licht komen door het onderzoek dat justitie heeft gelast.

Hoe dan ook, er is zondag in De Kuip vóór de finale van Euro2000 een rel geboren. In Italië wordt de zaak door zowel journalisten als politici hoog opgenomen, niet in het minst omdat de vrijheid van nieuwsgaring in het geding is. Dat een van de arrestanten in eigen land een gezaghebbend en bewonderd tv-journalist is, vergroot de Italiaanse ontstemming over de gebeurtenissen. Daarbij komt dat televisiejournalisten, zeker die van de RAI, in Italië gewend zijn met het nodige ontzag te worden behandeld.

De Nederlandse ambassadeur is op het matje geroepen, zijn ambtgenoot in Den Haag heeft een protestnota geproduceerd en premier Kok heeft zijn Italiaanse collega Amato verzekerd dat hij het diep zou betreuren als politie en stewards in Rotterdam fouten hebben gemaakt. We zoeken het uit en u hoort nog van ons, heeft Kok verder wijselijk geboodschapt.

Maar met dit alles is de Italiaanse woede niet bekoeld. De Italianen willen dat de Nederlandse regering onomwonden verontschuldigingen aanbiedt. Het is begrijpelijk dat Kok dit vooralsnog een stapje te ver vindt gaan. Niettemin kan nu al worden vastgesteld dat de stewards niet bevoegd waren om geweld te gebruiken. Alleen al hierom is een nederig scusate op zijn plaats. Daarmee kunnen de Italiaanse emoties worden gesust en het conflict uit de wereld worden geholpen.

Ook al zou de televisieploeg te opdringerig zijn geweest en aanwijzingen van het ordepersoneel hebben genegeerd, dan nog getuigt het van waardigheid wanneer Nederland als gastheer een verzoenend gebaar maakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden