AnalyseScreenpad

Screenpad is veelbelovend, maar voorlopig blijven we nog even vingermuizen

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: gebbetje met grote potentie.

De Touch Bar van Apple.Beeld EPA

Af en toe zie je iets waarvan je denkt: waarom heeft niemand dit eerder bedacht? Deze week gebeurde dit toen ik een foto zag van een nieuw model laptop waarbij de makers de touchpad hadden vervangen door een aanraakkleurenscherm. Het mooie aan het idee is dat de basisfunctie intact blijft (het besturen van de muis), terwijl er iets nieuws wordt toegevoegd, namelijk de mogelijkheid om extra informatie te verschaffen via het beeldscherm. Is eerder gedaan in de Nintendo DS, het merk Razer heeft een schermpje dat naast het toetsenbord is geplaatst en Apple heeft zijn Touch Bar. Maar tot nu toe heeft volgens mij niemand bedacht dat het integreren van een beeldschermpje in de touchpad handig is.

Hoopgevend

De Screenpad, zoals bedenker Asus het noemt, kan apps openen, als calculator dienen, of als numeriek toetsenbordje. Je kunt er YouTube-video’s op bekijken, terwijl het hoofdscherm een saaie jaarcijferspreadsheet toont. Je kunt er vast ook een virtueel leesbrilletje van maken. Het schermpje kan de knoppen weergeven die nodig zijn voor foto- en videobewerking, waardoor het grote scherm de complete foto kan blijven tonen. Gameontwikkelaars weten er vast leuke grapjes voor te bedenken. En iets zegt me dat het onlinelezen van de krant er makkelijker mee kan.

Hoopgevend is dat Asus de kans op succes van de vinding groter heeft gemaakt door binnenkort een software development kit te publiceren waarmee anderen zelf toepassingen kunnen schrijven voor de Screenpad.

Het mooie van het idee is dat het iets extra’s toevoegt zonder het bestaande te beperken. De gebruiker kan gewoon muisvingeren met de Screenpad en als hij geen behoefte heeft aan geinige extra’s, kan het schermpje uitgeschakeld blijven. Wanneer Asus en Microsoft (dat het besturingssysteem levert waarop de laptop draait) bereid zijn werkelijk energie te steken in toepassingen, dan kan de Screenpad evolueren van een gebbetje tot een volwaardig gereedschap.

Toekomst

Of dit gebeurt, hangt van veel zaken af. De werking van de Screenpad moet even soepel zijn als die van een gewoon touchpad. Softwareontwikkelaars moeten zin hebben er spullen voor te ontwikkelen en ze moeten er liefst iets aan kunnen verdienen. En Asus moet zo verstandig zijn de vinding snel vrij te geven, zodat andere laptopmakers haar ook kunnen gaan toepassen. Gebeurt dat niet, dan zal de Screenpad waarschijnlijk een stille dood sterven, net als veel eerdere veelbelovende computervindingen.

Uiteraard ging ik meteen kijken wat de bijbehorende laptop zal kosten. De prijs blijkt rond de 2.000 euro te liggen. Aha. We blijven nog even ouderwets vingermuizen op onze kantoor-Dell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden