Screenen?

De BVD (thans AIVD) heeft onderzoek verricht naar Edwin de Roy van Zuydewijn, toen die op het punt stond met prinses Margarita te trouwen....

Annieke Kranenberg

Advocaat Jurjen Pen, voerde honderden procedures tegen de Binnenlandse Veiligheidsdienst: 'De BVD had De Roy van Zuydewijn alleen mogen onderzoeken als de dienst sterke aanwijzingen had dat hij problemen zou veroorzaken. Die aanwijzingen waren er niet. Dat de koninklijke familie hem niet aardig vindt of dat hij mogelijk financiële problemen had, kan natuurlijk niet doorslaggevend zijn.

'Ik ga ervan uit dat Balkenende geen verstand heeft van de BVD en zich heeft laten voorlichten. Dat is zijn fout geweest. Want de BVD heeft de traditie de politiek te wantrouwen en haar selectief in te lichten.

'Balkenende heeft de BVD zomaar nagekwaakt, precies in het straatje van de BVD.'

Schrijver Tomas Ross: 'Het argument van Balkenende snijdt geen hout, want dan zouden ook alle fractievoorzitters onderzocht moeten worden. Zij hebben immers ook toegang tot de koningin.

'Beatrix vond De Roy van Zuydewijn niet deugen en heeft vermoedelijk de kortste weg bewandeld. Zonder dat de premier of de minister van Binnenlandse Zaken daarvan af wisten. Nu komt Balkenende met een legalisering achteraf.

'Het lijkt erop dat de BVD de redenering van de jaren vijftig heeft gevolgd, toen er heel wat werd gescreend. Ik herinner me een zuster die werd onderzocht omdat zij werkte in het ziekenhuis van de koninklijke familie en tot hoofdverpleegster zou worden gepromoveerd. De verpleegster biechtte op dat zij lesbisch was. De promotie ging niet door. Ze zou chantabel zijn. Stel dat de KGB mooie Russische spionnen op haar af zou sturen?

'Deze affaire heeft ook knullige trekjes. Briefjes met spelfouten, een schroefje tussen de panelen. . . Een thrillerschrijver zou het niet durven verzinnen.'

Gert Hofmann van Hoffmann Bedrijfsrecherce BV in Almere: 'Zal ik het eens omdraaien? Als een aangetrouwd lid van de koninklijke familie een boef blijkt te zijn, zegt iedereen achteraf weer dat er onderzoek had moeten plaatsvinden. Ik vind het een hoop gezeur om niks.

'Ik krijg wel de indruk dat de screening zorgvuldiger had moeten plaatsvinden. Zo is het gebruikelijk om kandidaten op de hoogte te stellen en om terughoudend te zijn met het laten lezen van een rapport aan derden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden