SCP verwacht knelpunt in groei onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 700 miljoen euro extra is nodig om in de komende kabinetsperiode de geraamde groei van de vraag naar onderwijs op te vangen. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een dinsdag verschenen rapport.

De verwachte sterke stijging van het aantal leerlingen en studenten is maar ten dele overgenomen in de financiële meerjarenraming van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Volgens de publicatie 'Publieke prestaties in perspectief' zal de sterkste groei zich de komende vier jaar voordoen in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Een voortgaande daling wordt verwacht bij de behandeling van asielverzoeken.

Kinderopvang

Het SCP heeft becijferd dat de kosten van de publieke diensten in de periode 1995-2004 met gemiddeld 3,4 procent per jaar zijn gestegen. Een sterke groei deed zich voor bij politie en justitie (4,7 procent per jaar), gevolgd door de zorg (4 procent) en het onderwijs (3,3 procent). Bij zorg en onderwijs bleef de groei van het gebruik achter bij de stijging van de kosten. Snelst groeiende voorziening is de kinderopvang, 9 procent per jaar.

Uit het rapport blijkt dat de Nederlanders wisselend tevreden zijn over de kwaliteit van de publieke diensten. Ontevredenheid heerst er over de ouderenzorg, de rechtspraak en het openbaar vervoer. Positiever is het oordeel over de medische zorg en het onderwijs, al wordt er in die laatste sector de laatste jaren vaak een verslechtering gezien. De laatste vijf jaar is er in de waardering van de publieke diensten over het algemeen weinig veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden