SCP-onderzoek: homo-acceptatie laag onder strenggelovigen

De meerderheid van de moslims en de strenggelovige protestanten in Nederland keuren homoseksualiteit af. 53 procent van de moslims en 58 procent van de strenggelovige protestanten (buiten de Protestantse Kerk Nederland) vindt homoseksualiteit verkeerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Bij beide groepen is er weinig verschil in opvattingen tussen jongeren en ouderen. Uit het rapport blijkt ook dat driekwart van de moslims en van de strenggelovige protestanten het een probleem vindt als hun kind een partner zou hebben van hetzelfde geslacht.

Minister gaat in gesprek
Minister Jet Bussemaker, in het kabinet verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid, zegt in een reactie dat er 'werk aan de winkel is en blijft om homoseksualiteit bespreekbaar te maken'. Ze zal samen met vicepremier Lodewijk Asscher snel om de tafel gaan met 'groepen waar deze taboes heersen'. 'Samen moeten we de boodschap uitdragen dat we pal staan voor de vrijheid om anders te kunnen zijn.' In de Tweede Kamer wil de PvdA een hoorzitting met deskundigen houden en daarna een debat met het kabinet.

Uit het SCP-rapport blijkt verder dat niet-gelovigen en rooms-katholieken homo's, lesbiennes en biseksuelen veel makkelijker accepteren. 95 procent geeft aan dat zij hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Driekwart van de Nederlanders uit deze groep heeft er geen probleem mee als hun kind een homoseksuele relatie aangaat.

Acceptatie hoger onder autochtonen
Autochtone Nederlanders zijn een stuk positiever over homoseksualiteit dan allochtone Nederlanders. Eén op de tien autochtonen ziet homoseksualiteit als iets verkeerds, van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders vindt de helft dat. Een ruime meerderheid van de Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders heeft er geen probleem mee.

Belangenorganisatie COC vindt dat verandering vooral van binnenuit moet komen. Homo's of lesbiennes van Marokkaanse of Turkse afkomst zijn 'zelf het beste in staat om verandering teweeg te brengen', aldus de organisatie. Wel vindt het COC dat de rijksoverheid meer initiatieven uit deze groepen moet steunen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden