NieuwsInvloedrijkste Nederlanders

SCP-directeur Kim Putters invloedrijkste Nederlander

Kim Putters is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. De 46-jarige directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) volgt Feike Sijbesma op, die onlangs bekendmaakte te stoppen als bestuursvoorzitter van multinational DSM.

Wilco Dekker en Ben van Raaij
Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is de invloedrijkste Nederlander volgens de Volkskrant Top 200.  Beeld Novum RegioFoto
Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is de invloedrijkste Nederlander volgens de Volkskrant Top 200.Beeld Novum RegioFoto

Dat blijkt uit de veertiende Volkskrant Top 200, een onderzoeksproject waarbij jaarlijks de posities en netwerken van de bestuurlijke elite in kaart worden gebracht. Putters is sinds 2013 directeur van het SCP, een belangrijk adviesorgaan van het kabinet.

De oud-PvdA-senator (tot 2013) is ook met het koninklijk huis verbonden als bestuurder van het Oranje Fonds, waarvan Schiphol-topman Dick Benschop de voorzitter is. Daarnaast is Putters onder meer actief bij museum Catherijneconvent in Utrecht en - sinds dit jaar - het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De SCP-directeur, ook Kroonlid van de SER, waarschuwt het kabinet geregeld de kloven in de samenleving tussen een succesvolle bovenlaag en mensen die niet mee kunnen niet nog groter te laten worden.

Bekijk hier wie in Nederland aan de touwtjes trekken, in de gehele Volkskrant Top 200 invloedrijkste Nederlanders.

Putters en Sijbesma worden gevolgd door Herna Verhagen, de bestuursvoorzitter van PostNL die dit jaar commissaris werd bij ING. Het is voor het eerst dat er een vrouw in de top drie staat van de Volkskrant Top 200. De top vijf wordt gecomplementeerd door de hoogste nieuwkomers Johan Remkes en Jeroen Dijsselbloem.

Remkes (68) is als brandweerman van de VVD waarnemend burgemeester van Den Haag, waar partijgenoot Pauline Krikke opstapte na een vernietigend rapport over de uit de hand gelopen nieuwjaarsvuren. Verder kwam Remkes met Niet Alles Kan, het baanbrekende advies over de stikstofproblematiek.

Dijsselbloem (53) volgde Tjibbe Joustra op als voorzitter van de gezaghebbende Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarnaast werd de oud-PvdA-minister van Financiën - die zijn droombaan bij het IMF misliep - voorzitter van Natuurmonumenten en van de raad van toezicht van de Universiteit Wageningen.

Voor het eerst staan er geen vertegenwoordigers van werkgeversvereniging VNO-NCW in de top tien. Voorzitter Hans de Boer, die komend jaar vertrekt, kwam openlijk in aanvaring met het kabinet. Doorgaans doet de invloedrijke werkgeverslobby zijn werk achter de schermen.

De Volkskrant Top 200 telt 65 vrouwen. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar, en 35 procent van het totaal. Verder telt de lijst elf mensen met een niet-westerse achtergrond. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, en 5,5 procent van het totaal. Een van hen is Hassan Outaklla, de nieuwe adviseur van koning Willem-Alexander. De Marokkaanse Nederlander is 36 jaar en daarmee de jongste in de Volkskrant Top 200. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de hoogst genoteerde, op plaats twaalf. De opgestapte Pauline Krikke staat niet meer op de lijst. Datzelfde geldt voor Merel van Vroonhoven. Ze stopte als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om lerares te worden in het speciaal onderwijs.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Remy Koens.

Bekijk hier wie in Nederland aan de touwtjes trekken, in de gehele Volkskrant Top 200 invloedrijkste Nederlanders. Daar leest u ook hoe de lijst tot stand kwam.

A-typisch voor de elite en beschaafd boos, Kim Putters is de invloedrijkste Nederlander. Wat maakt de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau zo machtig?

Alle bastions van macht en invloed worstelen met maatschappelijke onvrede: lees hier de analyse van Wilco Dekker en Ben van Raaij over wie dit land leidt?

Werkgevers­organisatie VNO-NCW was altijd het toonbeeld van het poldermodel - en dus steevast hooggenoteerd in onderstaande lijst met invloedrijke Nederlanders. Tot in 2014 Hans de Boer het roer overneemt. De confrontaties met de vakbeweging ­worden heviger en ook Den Haag wordt onrustig. Daarom de vraag: wie krijgt de onder­nemerslobby weer in ­rustiger vaar­water?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden