SCP-directeur: geef burger meer inspraak over komst vluchtelingen

Burgers moeten meer inspraak krijgen in de manier waarop gemeenten vluchtelingen opvangen. Daarvoor pleit Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag in Trouw.

Redactie
Vluchtelingen in het sportcentrum van de Erasmus universiteit. Beeld anp
Vluchtelingen in het sportcentrum van de Erasmus universiteit.Beeld anp

'De besluiten worden niet altijd genomen door de mensen die ook de gevolgen dragen', zegt Putters in de krant. Je moet voorkomen dat mensen gaan denken: 'Wat maakt het ook allemaal uit? Mijn belang wordt toch niet gezien.' Dit doet zich overal voor: in de zorg, het onderwijs, de gemeenten. 30 procent van de kiezers stemt al niet meer. Je wilt niet dat dit nu ook gebeurt bij het integreren van vluchtelingen.'

Afgelopen week zei PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer het Nederlandse parlement een nepparlement te vinden, omdat het grootste deel van de keizers zich niet vertegenwoordigd zou zien in de standpunten over de aanpak van de vluchtelingencrisis van de partijen in de Tweede Kamer. Putters: 'De vluchtelingen zijn een gedeelde zorg van alle Nederlanders. Op volksvertegenwoordigers rust de zware taak op iedereen erbij te betrekken, of je nu de grenzen wilt sluiten of enorme barmhartigheid toont.' Putters stelt voor om burgers meer inspraak te geven via internet of burgerconferenties, of via loting een bepaald aantal inwoners de kans te geven hun stem te laten horen.

Deze week werd bekend dat Nederlandse gemeenten op verschillende plekken vluchtelingen gaan opvangen. Zo komen 700 vluchtelingen van een asielzoekerscentrum naar Den Haag, neemt de stad Groningen 550 vluchtelingen op en stelt Amsterdam gemeentepanden beschikbaar voor de opvang. In Nijmegen wordt een tijdelijke opvang voor 3000 vluchtelingen gebouwd.

Directeur Kim Putters van het SCP. Beeld anp
Directeur Kim Putters van het SCP.Beeld anp

7000 asielaanvragen

In augustus heeft Nederland ruim 7000 asielaanvragen ontvangen. Dat is een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van juli, toen zo'n 4.600 aanvragen werden ingediend, schreef staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel)vrijdagavond aan de Tweede Kamer. 'In september doet zich een snelle verdere toename voor.'

De eerste asielaanvragen in 2015 zijn vooral ingediend door Syriërs en Eritreeërs, meldt de bewindsman. Ook komen er meer familieleden naar ons land van mensen die hier al asiel hebben gekregen. In augustus was de instroom van deze 'nareizigers' 1610. In augustus dienden 5.360 vreemdelingen een eerste asielaanvraag in. Als ook de herhaalde aanvragen van asiel worden meegerekend, was de totale instroom in augustus 7110.

Het COA kreeg deze week elke dag zo'n zevenhonderd mensen te verwerken. 'De vorm van de opvang zal niet langer hetzelfde zijn als in het verleden en we zullen steeds vaker genoegen moeten nemen met opvangvormen die we onder normale omstandigheden niet zouden verkiezen, zoals terreinen met (hoogwaardige) tenten', aldus de bewindsman

Lees ook: dreigt er een asieltsunami?

Volgens Geert Wilders is er een 'islamitische asieltsunami' gaande: wel 'een half miljoen mensen per jaar', zouden ons land binnenkomen. Klopt dat wel?

En: Wilders riep afgelopen week op tot verzet tegen de 'islamitische asieltsunami', zei dat het 'geweldloos en democratisch' moest zijn, en somde vervolgens alle gemeenten op die in gesprek zouden zijn met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om nieuwe asielzoekerscentra te openen. Wat er sindsdien gebeurde? Sindsdien 'ontploft' de mailbox van het landelijk burgerplatform AZC-Alert, zegt het platform zelf althans.

Bedden in de sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Beeld anp
Bedden in de sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden