nieuws uitspraak

Scoutingleider (23) vrijgesproken van brandmerken kinderen tijdens ontgroeningsritueel

Een jeugdleider van een scoutinggroep in Goes is donderdag vrijgesproken van het brandmerken van drie kinderen. Tegen hem was zeven maanden celstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep.  Scouting Nederland heeft de jeugdleider donderdag geroyeerd.

De rechtbank in Middelburg. Beeld ANP

De rechtbank in Middelburg bepaalde dat scoutingleider Mark B. (23) weliswaar onvoorzichtig was geweest tijdens een ontgroeningsritueel maar dat hij geen opzet heeft gehad om de kinderen te verwonden, zoals de beschuldiging luidde. Het OM noemt dat oordeel ‘onbegrijpelijk’ en meent dat er wel degelijk opzet in het spel was.

Het incident gebeurde vorig jaar zomer tijdens het zomerkamp van de zeeverkenners in Sint-Joris-Weert in België. Bij een ontgroeningsritueel moesten de kinderen een voor een achter een zeil naast een vuur komen. Vervolgens moesten ze knielen en werd net gedaan of ze werden gebrandmerkt. Leiders gebruikten daarbij een ijzeren staaf met aan het uiteinde een stempel met de letters F en N – een afkorting van Frans Naerebout, de naam van de scoutinggroep. Kinderen kregen de opdracht te schreeuwen alsof ze pijn hadden, om de anderen bang te maken. De rest zag aan de andere kant niet wat er gebeurde en zag dus ook niet dat de staaf alleen in de inkt werd gedoopt.

Een lesje leren

Maar bij drie kinderen liep het anders. Scoutingleider M. hield bij de eerste de staaf van tevoren in het vuur, omdat hij de jongen volgens justitie ‘een lesje’ wilde leren. Volgens een getuige zei de kampleider dat het kind hem had zitten uitdagen.

De staaf moet een ‘aanzienlijke tijd’ in het vuur zijn gehouden, aldus justitie. De jongen liep zulke ernstige brandwonden op dat kinderen hem zagen huilen van de pijn. Ook ging hij een paar nachten eerder naar bed en liep er pus uit zijn wonden. Bij de twee andere kinderen die hierna kwamen, was de staaf nog altijd heet: ook zij liepen brandwonden op en schreeuwden het uit van de pijn.

Advocaat Dick Olie van M. zegt dat zijn cliënt erkent dat hij de staaf in het vuur heeft gehouden. ‘Hij wilde het echt laten lijken en het spel meespelen’, zegt hij. ‘Daarbij is hij onnadenkend en onzorgvuldig te werk gegaan. Hij voelt zich heel schuldig.’ Wel zegt hij dat zijn cliënt nog heeft gevoeld of het niet te heet was. Volgens Olie zou de staaf van tevoren mogelijk zijn gebruikt om het vuur op te poken, zonder dat zijn cliënt dit wist.

Na het incident is de kinderen niet direct hulp geboden, ook niet door de drie andere scoutingleiders. Justitie zegt het onbegrijpelijk te vinden dat geen professionele hulp is ingeschakeld en dat geen ouders zijn gebeld. 

Royement

Scouting Nederland heeft de jeugdleider donderdag weggestuurd, omdat er geen vertrouwen meer is in zijn capaciteiten. In een verklaring staat dat 'de leidinggevende nooit meer een functie binnen de vereniging kan vervullen', omdat zijn gedrag op geen enkele wijze past binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert. Verder vindt de scouting dat ontgroenen absoluut niet binnen de vereniging past. 'Een positieve welkomstceremonie is daarvoor wel passend, bijvoorbeeld door samen een feestmaal te maken of een klimtoren te bouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.