Update

Scouting VS wil homo's toelaten

De padvinderij in de Verenigde Staten overweegt het nationale verbod op de toetreding van homoseksuelen op te heffen en het beleid op dat gebied voortaan over te laten aan de lokale afdelingen. Dat heeft Boy Scouts of America, de nationale organisatie van scouting in de VS, volgens Amerikaanse media laten weten.

Redactie
Het logo van de Californische afdeling van Boy Scouts of America. Beeld reuters
Het logo van de Californische afdeling van Boy Scouts of America.Beeld reuters

De opheffing van het nationale verbod zou een dramatische ommekeer zijn voor de 103 jaar oude beweging. Vorige zomer bevestigde Boy Scouts of America nog eens het verbod, ondanks zware kritiek van organisaties voor homorechten en ouders van scouts.

Beslissing
Het bestuur van Boy Scouts of America neemt mogelijk volgende week een definitieve beslissing, wanneer het in Texas bijeen is voor een reguliere vergadering.

De Amerikaanse padvinderij telt 2,6 miljoen jeugdleden, waarmee het een van de grootste jongerenorganisaties in de VS is, en 1 miljoen oudere leden.

Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste in 2000 nog dat Boy Scouts of America het homoverbod voor zowel jongere als oudere leden mocht handhaven. Maar de laatste jaren is de druk op de organisatie toegenomen om het verbod op te heffen.

Seksueel kindermisbruik
De organisatie lag ook onder vuur voor het geheimhouden van dossiers over seksueel kindermisbruik binnen scouting. In oktober gaf Boy Scouts of America de dossiers over incidenten op dat gebied tussen 1965 en 1980 alsnog vrij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden