Scoubidou-touwtje gaat toch in de ban

Drie van de giftigste weekmakers in kinderspeelgoed worden verboden. Dat hebben de Europese ministers van Economische Zaken vrijdag in Brussel besloten....

Naar verwachting gaat het verbod pas over een jaar in. Woordvoerders van diverse speelgoedketens zeggen daar niet op vooruit te willen lopen door de gewraakte producten nu al uit de schappen te halen.

Eind juli ontstond ophef over de touwtjes, toen bleek dat die soms hoge concentraties weekmakers (ftalaten) bevatten. Blokker en Intertoys namen het speelgoed toen tijdelijk uit de handel.

Twee weken later concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek echter dat de touwtjes niet gevaarlijk zijn. De dosis die sabbelende kinderen binnenkrijgen is duizenden malen lager dan de hoeveelheden die tot schadelijke effecten leiden.

Dat Brussel de weekmakers nu toch in de ban heeft gedaan, is daarmee niet in tegenspraak, zegt een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit, die opdracht gaf tot het RIVM-onderzoek. 'Als kinderen alleen met de touwtjes spelen, is dat niet erg. Dat hebben wij laten onderzoeken. Er is toen niet gekeken naar wat er gebeurt als kinderen ook op ánder speelgoed sabbelen.'

Weekmakers zijn kleine deeltjes die tussen grotere pvc-moleculen worden gestrooid om het plastic buigzaam te maken. Ze komen ook voor in kunststof tafelkleden, verpakkingen, lijm en cosmetica. De deeltjes kunnen vrijkomen.

Er was al een algemeen Europees verbod op alle ftalaten in speelgoed voor kinderen tot drie jaar. Voor de drie schadelijkste stoffen is dat nu uitgebreid naar kinderen van alle leeftijden.

Belangrijkste slachtoffer van de maatregel is de weekmaker DEHP (di-2-ethylhexylftalaat), die bij proefdieren aandoeningen aan nieren, lever en testikels blijkt te veroorzaken. Volgens hoogleraar kindergeneeskunde Sauer van de Rijksuniversiteit Groningen kunnen met name de foetussen van zwangere proefdieren er veel schade van ondervinden.

Het veel voorkomende, maar minder giftige DINP mag overigens nog steeds worden gebruikt, ook in Scoubidou-touwtjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden