Scott Walker stopt als Republikeinse kandidaat

Gouverneur Scott Walker van Wisconsin trekt zich terug als Republikeinse presidentskandidaat. Walker las maandag in de Amerikaanse stad Madison een verklaring voor waarin hij zei de negatieve toon te betreuren die rond de Republikeinse campagne hangt. Vermoedelijk doelt hij op de deelname van miljardair Donald Trump.

Redactie
Gouverneur Scott Walker. Beeld reuters
Gouverneur Scott Walker.Beeld reuters

Walker, die een paar maanden terug nog hoog stond in de opiniepeilingen, is het eerste slachtoffer van het Republikeinse debat vorige week. Hij kwam toen nauwelijks uit de verf. In de laatste peilingen scoorde hij slechts tussen de 1,8 en drie procent.

Volgens The New York Times is Walker tot de conclusie gekomen dat hij geen enkele kans meer heeft om de Republikeinse kandidatuur te winnen. De krant baseert zich op informatie van drie Republikeinen die op de hoogte zijn van Walkers besluit om de handdoek in de ring te gooien.

Rick Perry
De gouverneur van Wisconsin roept andere Republikeinse presidentskandidaten op hetzelfde te doen zodat er een sterke kandidaat overblijft. Walker is niet de eerste Republikeinse kandidaat die terugtreedt. Rick Perry, de voormalige gouverneur van de staat Texas, trok zich al eerder terug omdat hij zijn campagne niet meer kon bekostigen. Verwacht wordt dat meer kandidaten die slecht scoren in de peilingen zich in de komende weken zullen terugtrekken.

Beide kandidaten hadden, vanwege de enorme populariteit van Donald Trump, moeite om hun boodschap over te brengen. In de media was er nauwelijks aandacht voor hun boodschap omdat alle aandacht uitging naar de uitspraken van Trump over Mexicaanse immigranten en China. Omdat ze zo slecht schoorden in de peilingen, hadden Walker en Perry grote moeite om financiële donors aan te trekken.

Fiorina

Walker stond voor het eerste Republikeinse debat, in augustus, nog op de derde plaats in de peilingen. Vorige week, vlak voor het tweede debat, was hij teruggezakt tot de zevende plek. In dit debat kreeg hij nauwelijks vragen en moest hij toezien hoe alle aandacht uitging naar vooral Trump en Carly Fiorina, de voormalige topvrouw van Hewlett-Packard.

In de gevarenzone zitten nu ook oud-gouverneur Pataki van New York, senator Lindsey Graham, gouverneur Bobby Jindal van New Orleans en oud-senator Rick Santorum. Zij scoorden zo laag in de peilingen, dat ze woensdag niet mochten meedoen aan het grote CNN-debat met onder andere Trump, Fiorina en Jeb Bush. Voor hen was eerder op de avond een ander debat georganiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden