Scotland Yard zoekt springstof in fietsframe

'Mag ik mijn fiets dan aan de overkant neerzetten?', vraag ik beleefd aan een van de talrijke politiemensen in de Britse badplaats Brighton die tijdens het Labour-congres voor de beveiliging moet zorgen....

'Ik kan u niet tegenhouden. Ik zou het echter niet doen. U ziet hem vanavond niet terug. Alle onbeheerde voorwerpen in de verre omgeving worden verwijderd. U moet echt kilometers verder weg met de fiets.'

Nadat een dissidente IRA-groep twee weken geleden een raketgranaat afschoot op het hoofdkantoor van de geheime dienst MI6 in Londen, zit de schrik er weer goed in. De Britse politie vermoedt overal bommen en granaten: in tassen, in vuilnisbakken en in geparkeerde auto's. En blijkbaar ook in fietsen. 'Het is niet de eerste keer dat er een bom verscholen is in het frame van een fiets', beweert de agent in Brighton.

Hoewel het in mijn ogen niet erg voor de hand ligt dat een terrorist een aanslag beraamt met een paar kilo springstof in de stang van een oer-Hollandse Gazelle, is de angst niet onbegrijpelijk. De najaarscongressen van de Britse politieke partijen zijn historisch gezien een dankbaar doelwit geweest voor de IRA. Tijdens het Conservatieve partijcongres van 1984 in hetzelfde Brighton kostte een IRA-bom vier mensen het leven. Premier Thatcher ontsnapte bij deze aanslag ternauwernood aan de dood.

Nu dissidente IRA-groepen de draad weer oppakken, wordt daarom geen enkel risico genomen. Tussen het conferentiecentrum en de hotels waar de Labour-prominenten logeren is voor dit congres zelfs een speciale overdekte voetbrug aangelegd. Hiermee wordt niet alleen voorkomen dat ministers en partijbonzen voor het oog van zoemende televisiecamera's indiscreet worden betast door beveiligingsmensen, maar ook dat zij afstanden van nog geen honderd meter met de rijksjaguars moeten overbruggen.

Het bouwwerk dat na een week congresseren weer wordt afgebroken, heeft een miljoen gulden gekost. Sommige Labourleden fronsen daarover de wenkbrauwen, maar het partijbestuur vindt het geen penny te veel. Zonder de voetbrug hadden net zoals in 1997 hele winkelstraten moeten worden afgesloten, wat zeker tot schadeclaims van boze middenstanders zou hebben geleid.

Niet dat er nu geen wegen zijn afgesloten. De boulevard in Brighton is een week lang een complete verkeerschaos: niet alleen door de vele hekken en controles maar ook door het feit dat met tractoren voortsukkelende boeren, gepensioneerden en andere demonstranten hier dagelijks bezig zijn met het uiten van hun ongenoegen. Continu veroorzaakt een bijna carnavaleske stoet langs het Brighton Centre een grote opstopping.

Naast het patrouilleren en fouilleren heeft Scotland Yard ook handenvol werk aan het regelen van het verkeer. Parkeren is door de drukte bijna niet mogelijk, zodat iedereen luid toeterend zijn weg probeert te vinden.

De fiets leek daarom de beste oplossing. Brighton is een van de weinige plaatsen in Groot-Brittannië die enkele aparte fietspaden heeft. Langs de boulevard lonkt in de najaarszon zelfs een prachtige fietsroute die zo ingepast zou kunnen worden in een Nederlandse fietsvierdaagse.

En het lijkt ook een passend vervoermiddel naar het congres van een partij die het gebruik van de fiets wil propageren. Hoewel Labour niet bepaald een groene partij is, baart de toenemende verkeerscongestie de regering Blair grote zorgen. En tijdens de benzinecrisis bleek nog eens hoe afhankelijk dit land is van de auto: binnen twee dagen kon een aantal truckchauffeurs het hele land lam leggen.

Lord Macdonald is minister voor Transport in de Labourregering. Als hij zondag in het perscentrum rondloopt, vraag ik hem toch even naar de problemen met het neerzetten van de fiets. Een fietsenstalling? Hij moet er om schateren. Congresbezoekers komen nooit op de fiets. Maar hij is dit vervoermiddel goedgezind. 'Jazeker. Binnen vijf jaar moet het aantal fietspaden in Groot-Brittannië zijn verdubbeld. Net als in andere landen willen we dat de fiets wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer.'

De fiets heb ik een paar honderd meter verder onopvallend op het strand geparkeerd. Hoewel de bommenzoekers van Scotland Yard ook hier komen, staat mijn fiets er 's avonds nog. Ik zoek mijn sleuteltje, maar ik blijk in mijn boosheid te zijn vergeten de fiets op slot te zetten. Er zijn vast meer terroristen dan fietsendieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden