Scorende spits voor 100 euro

Er waart een spook door het onderwijs, het spook van de excellentie. We hebben veertig jaar lang geen middel onbeproefd gelaten om alles liggend boven de macht van de absolute middelmaat uit het onderwijs te bannen. Literatuur, vertalen, spelling, grammatica, de nobele kunst van het differentiëren, jaartallen, gedichten uit het hoofd leren werden vervangen door vinkbare handelingsdelen en al dan niet digitaal knip- en plakwerk. Leuk was het toverwoord. Maar plotseling - het schijnt iets met ontwikkelingen in het verre, verre China te maken te hebben - moeten we excelleren. En daar wil de overheid best in investeren. De excellente docent krijgt de kans om vier jaar lang te dienen als rolmodel, en dan met een budget van 10 duizend euro projecten opzetten die het 'algehele niveau' van het onderwijs ten goede komen. De excellente docent krijgt een toeslag van 2.500 euro per jaar. Dat krijg je bij FC Veendam per doelpunt.


De Algemene Onderwijsbond AOb is bang voor vriendjespolitiek en kinnesinne in de lerarenkamer. In de lerarenkamer die ik ken, is daar geen twistappel voor nodig. Wij doen niet anders dan kibbelen, en ik vermoed dat het elders niet veel beter is. Dat is, naast het feit dat ik op mijn rust gesteld ben, de reden geweest om in het onderwijs niet van baan te veranderen.


Wat me meer zorgen baart, is de wens van de Onderwijsraad om collega's aan te steken met projecten. Dat lijkt me niet prettig. Projectonderwijs is al bijzonder onprettig omdat het daar vaak zo is dat luie leerlingen de talenten en de ijver van betere medeleerlingen exploiteren, terwijl krasvaste resultaten - zacht gezegd - moeilijk meetbaar zijn. Maar als externe bureaus de keus moeten bekrachtigen, dan denk ik ècht dat het 'more fun' is om bij zo'n extern bureau te zitten (tarief per zitting?).


Hoeveel tijd mag dat kosten, het opzetten van zo'n project? Een half uur per maand? Docenten die hier intuinen, moeten wel zo dom zijn dat ik niet op hun bestaan zou rekenen.


Reken maar mee. Een beetje docent zou in een goed project veertig tot tachtig uur hooggekwalificeerde arbeid moeten steken, zeg op accountancy en advocatenniveau. Je wilt per slot van rekening een kanjertje, een voortrekker, een rolmodel, wereldklasse, een scorende spits. Ik denk dan dat we toch met een mille of twintig over de brug moeten komen, de helft vooraf, de helft na afloop. Je kunt dit (rol-) modellenwerk maar een paar jaar doen per slot van rekening, dus je moet zorgen dat je je schaapjes op het droge hebt. Tien projectjes in zo'n jaartje of vier, paar keer doorwerken in de krokusvakantie, niet naar een Landalhuisje, dan kunnen Jochem en Eline studeren¿


Het zal u duidelijk zijn, de Onderwijsraad heeft zich in commissie nog vrolijker gemaakt over dit voorstel dan ondergetekende. En Halbe Zijlstra had er wel oren naar. Ik wil maar zeggen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden