Scooterverdachte door het lint

Eén van de verdachten van een scooterongeluk met dodelijke afloop in Nijmegen in januari dit jaar is vrijdag in de rechtszaal in Arnhem volkomen door het lint gegaan.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De 20-jarige Mohammed el G. uit Beuningen schreeuwde, maakte armbewegingen naar de officier van justitie, gooide met zijn stoel en wilde weglopen. Hij is door zeker vier beveiligers in de houdgreep genomen en weggevoerd.

Twee familieleden van de verdachte reageerden fel op dit ingrijpen. Zij riepen zijn naam, ramden op het glas van de publieke tribune en probeerden de deur te forceren. De rechtbank heeft de pro-formazitting geschorst totdat de man weer tot bedaren was gekomen. De familie werd gesommeerd de voorbereidende rechtszaak niet nog eens te verstoren.

Doodslag

Mohammed el G. verloor zijn beheersing op het moment dat de officier van justitie toelichtte waarom zowel hij als zijn medeverdachte Yaoud A. (18) wordt vervolgd wegens doodslag. De twee zaten 15 januari samen op een motorscooter toen zij een 50-jarige voetganger schepten die daarna overleed. Beide verdachten ontkennen de bestuurder te zijn geweest.

Het Openbaar Ministerie kan uit getuigenverklaringen niet opmaken wie liegt, maar acht beiden medeplichtig aan doodslag of roekeloos rijden met de dood tot gevolg. Er pleiten net zo veel feiten tegen de een als tegen de ander, aldus de officier. Bovendien heeft de bijrijder niet ingegrepen. Dat maakt hem medeschuldig.

Vuurwapen

De twee hebben bekend dat zij die avond het plan hadden opgevat om het Hotel Belvoir in Nijmegen te overvallen. Zij hadden een mes en een vuurwapen bij zich. Toen de politie hen in het vizier kreeg, vluchtten zij met hoge snelheid. Zonder licht, en rijdend tegen het verkeer in, schepten ze het slachtoffer.

Behalve voor doodslag en het voorbereiden van een overval wordt Mohammed el. G. vervolgd wegens het bedreigen van ziekenhuispersoneel op de Eerste Hulp toen hij daar gewond werd binnengebracht. Maar de verpleegkundige die op 30 juni anoniem en onherkenbaar een getuigenis zou moeten afleggen in de rechtszaal heeft zich vrijdag teruggetrokken, meldde het OM. De rechtszaak zal pas in het najaar inhoudelijk worden behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden