'Scooter is eigenlijk Amerikaanse uitvinding'

De ingezonden brieven van maandag 25 januari.

Echtpaar met de Vespa-scooter op vakantie, jaren vijftig. Beeld
Echtpaar met de Vespa-scooter op vakantie, jaren vijftig.Beeld

Brief van de dag: Een iconisch voertuig

In het onderschrift van de archieffoto boven het artikel 'Genua laat zich zijn Vespa niet afpakken' (V, 21 januari), staat 'Genua, de stad waar de scooter in 1946 werd uitgevonden'. De scooter is echter een Amerikaanse uitvinding.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verscheen er in de Verenigde Staten ten gevolge van energie- en materiaalschaarste een gemotoriseerde autostep op de markt, de 155 cc voorwielaangedreven 'Autoped', een product van de Autoped Company of America (New York). Een spartaans voertuig dat evenwel onmiddellijk een succes werd.

Door steeds verder doorgevoerd gebruik van gestroomlijnd plaatwerk en robuustere constructies, ontwikkelde het Autoped-concept zich binnen enkele jaren tot het scootermodel dat sindsdien in de basis ongewijzigd is gebleven. Een proces dat in het begin van de roaring twenties, zowel in Amerika als Europa, een hoogtepunt vond in een kort doch hevig woedende scooterrage, de scooter craze (scooter betekent oorspronkelijk step). Na de Tweede Wereldoorlog werd het idee nieuw leven ingeblazen door de Italiaanse vliegtuigconstructeur Enrico Piaggio. Hij introduceerde in 1946 de Vespa (de Wesp), een inmiddels iconisch voertuig dat op grote schaal navolging kreeg.

Vincent Denters,
Utrecht

Onderwijs 2032

'Parate kennis is overgewaardeerd', zegt Maurice de Hond (Ten eerste, 23 januari) over zijn toekomstvisie op onderwijs.

Een tijd geleden sprak ik iemand die hetzelfde beweerde: 'Waarom zou je moeten weten wat de hoofdstad is van Kuala Lumpur. Dat zoek je toch op.'

Juist daarom, zei ik. Ik uitleggen, hij schaamrood.

Richard Koopmans, Oss

Onderwijs 2032 (2)

Maurice de Hond houdt een pleidooi voor het afschaffen van een deel van rekenonderwijs omdat we dit na school nooit meer zouden gebruiken. Op deze manier kunnen we ook het rondjes rennen tijdens de gymles afschaffen. Bijna niemand wordt later immers hardloper.

Leren rekenen is geen doel op zich, maar ook een belangrijke training van de hersenen. In het bijzonder het nauwkeurig uitvoeren van een staartdeling is een uitstekende training in precies en methodisch redeneren en een goede voorbereiding om later goed te kunnen leren programmeren. Een belangrijke vaardigheid die we hard nodig zullen hebben om zijn Steve Jobs-scholen van goede software te voorzien.

Jan Martin Jansen, Julianadorp

Zzp

Interessant artikel van Yvonne Hofs, 'Wedloop naar de Bodem' (Vonk, 23 januari). Het klopt dat het niet altijd even makkelijk is om als zzp'er rond te komen. Echter, het grote voordeel van deze status is dat je kunt kiezen met wie je in zee gaat en tegen welke voorwaarden.

Bijkomend voordeel, als zzp'er heb je de regie over je agenda, netwerk, opdrachtgevers en invulling van je opdrachten. Dat vraagt naast vakmanschap ook creativiteit, wendbaarheid, flexibiliteit, vasthoudendheid en optimisme. Tijd of ruimte om te verslappen is er niet.

Dat Yvonne Hofs probeert aan te tonen dat dit alles een illusie is, op groteske misverstanden berust en het woord de lading niet dekt, is tamelijk gratuit.

Volgens mij is er sprake van een ander probleem. Misschien wordt het eens tijd toe te geven dat het werk van veel mensen in een 35-urige werkweek in minder dan de helft van het aantal betaalde uren verricht kan worden.

Het zijn dus geen zzp'ers die gesubsidieerd worden, maar grote groepen werknemers in loondienst.

Het zou zomaar kunnen dat toegewijde zzp'ers die rekening gepresenteerd krijgen.

Zullen we dat taboe eens doorbreken?

N.W. Vink, Haarlem

Zzp (2)

Het artikel van Yvonne Hofs verdient alle lof: zeer informatief, toegankelijk en met een grote betrokkenheid geschreven. Het stuk wijst onder meer op de mogelijke gevolgen van de explosieve groei van slecht betaalde zzp'ers.

Ik wist dat flexibilisering van de arbeid, afbreken van de macht van de vakbonden, drukken van loonkosten past binnen het heersende neoliberaal beleid.

Dat het verschijnsel zzp bijna alle aspecten van dit denken in zich heeft was voor mij nieuw. Ondernemers kunnen zich prima vinden in de uitwassen van zzp-beleid, maar dat Nederlandse overheden dit bewust stimuleren middels belastingvoordelen en het inzetten van (nog) goedkopere arbeidskrachten in (semi-)publieke instellingen is toch een zeer kwalijke tendens.

Waarom grijpen progressieve partijen in Nederland samen met de vakbeweging het artikel van Hofs niet aan als een manifest om een beweging te starten die deze ratrace-to-the-bottom gaat stoppen?

Jef Helmer, Driebergen

null Beeld anp
Beeld anp

Zzp (3)

In het stuk van Yvonne Hofs staat dat zzp'ers geen AOW-premie betalen. Dat is onjuist. Bij mensen in loondienst wordt de AOW-premie direct van het inkomen ingehouden, zzp'ers betalen de AOW-premie via de aanslag inkomstenbelasting achteraf.

Ben Ale, Delft

Empathie

Het toedienen van stressvolle schokken aan woelmuizen om het empatisch vermogen van knaagdieren te onderzoeken (Ten eerste, 22 januari), getuigt van schokkend gebrek aan empathie bij de onderzoekers.

Jolita Kroon, Swolgen

Kaart

Afgelopen zaterdag stond er in de krant een kaart van Nederland met de 'verzetshaarden' tegen de komst van een azc (Ten eerste, 23 januari).

Ik ben benieuwd of er in de krant van vandaag een kaart staat met daarop de plaatsen waar menselijk en respectvol over de komst van een azc is gesproken.

En dan graag morgen een kaart met 'vrijwilligershaarden' - de plekken waar duizenden Nederlanders zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen.

Ruurd van der Weg, Uithoorn

Bewaarexemplaar

Wat een mooie column van Sylvia Witteman over de film Una giornata particolare (Dag in Dag Uit, 21 januari).

Het geeft precies de sfeer en de inhoud weer van deze mooie film.

Ik bewaar de column bij de dvd en inderdaad: ga die film zien!

Marga Alserda, Nijmegen

Oudste man

Wat een heerlijk bericht (Ten eerste, 23 januari): Auschwitz-overlevende is de oudste man op aarde (112 jaar).

Gerechtigheid en een grote overwinning op de geschiedenis.

Evert Jan Schuur, Nuenen

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden