Scoort Jody Bernal (Que Sí, Que No) de zomerhit van 2017?

Onverwachts is hij helemaal terug: Jody Bernal. Zeventien jaar na zijn dikke zomerhit Que Sí, Que No, is de zanger plotseling weer in beeld met het liedje La Colegiala.

Jody Bernal. Foto anp

Het moet even slikken zijn geweest voor Jody Bernal. De Colombiaanse zanger die opgroeide in Delft en wiens beeltenis rond de eeuwwisseling in menig meisjeskamer hing, raakte afgelopen week definitief zijn bijzondere Top 40-record kwijt. Niet langer was Bernals zomerhit Que Sí, Que No uit 2000 met zeven weken de langst genoteerde volledig Spaanstalige nummer 1 ooit in de Nederlandse hitlijst. Bernal moest toezien hoe zijn bewerking van het nummer Nunca te decides van de Argentijnse groep El Símbolo werd onttroond door het zomerliedje dat nu al bij menigeen irritatie lijkt op te wekken: Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee.

Acht weken staat het nummer van dit Puerto Ricaanse duo, waarop vrijwel elke Nederlander danst, maar waarvan vrijwel geen een de Spaanstalige tekst kent, bovenaan de Top 40. En niet alleen in Nederland, getuige recent onderzoek waaruit bleek dat Despacito wereldwijd elke dag 6,5 miljoen keer wordt afgespeeld. Met dank uiteraard ook aan popidool Justin Bieber, die tijd zag om een remix van het vrolijke en zwoele nummer te maken.

Sandra Reemer

Maar net toen het erop leek dat Despacito de lange zomeravonden van 2017 zou beheersen, maakt Jody Bernal een onverwachte comeback. Niet met Que Sí, Que No, het liedje dat Bernal roem schonk en hij als dj - want dat is hij de laatste jaren - heel soms in zijn sets gooit. 'Er zijn momenten dat ik het draai, maar soms voel ik het gewoon niet'. Bernal is plotseling weer in beeld dankzij een samenwerking met dj's Fresh Coast en The Boy Next Door.

La Colegiala heet het nummer waarop Bernal na jaren weer als zanger is te horen. Een ideetje van Fresh Coast en The Boy Next Door waarop Bernal maar al te graag mee wilde zingen. Tenslotte zong hij het nummer dat voor het eerst op plaat werd gezet door de Peruaanse band Los Ilusionistas vroeger ook al in zijn shows. De meesten kennen de evergreen over het begeerlijke schoolmeisje uit de reclames van Nescafé. Maar ook covers van het Latijns-Amerikaanse nummer werden eerder in Nederland een bescheiden hitje. Neem de Italodisco-uitvoering van Gary Low of de door de gebroeders Bolland geproduceerde en vertaalde versie voor de onlangs overleden Sandra Reemer.

Daddy Yankee

Beide uitvoeringen van La Colegiala kwamen destijds niet verder dan een 23ste/24ste plaats in de Top 40. Maar dat was in 1984 en 1990, toen van het streamen en downloaden van muziekplaatjes nog lang geen sprake was. Nu is Bernals La Colegiala al binnen enkele dagen terug te vinden in de top 10 van iTunes. 'Ik sta er zelf ook wel van te kijken', zei Bernal dinsdag in een interview in De Telegraaf. En: 'Ik hoop dat het de zomerplaat van 2017 wordt.'

Vooralsnog ziet het er voor de 35-jarige Bernal goed uit. Maar let op Miguelito uit Puerto Rico en de jongste Latin Grammy Award-winnaar ooit. Ook hij heeft onlangs een opzwepende versie uitgebracht van La Colegiala. Een samenwerking met reggaeton-duo Wisin & Yandel en Daddy Yankee, inderdaad die dekselse rapper van monsterhit Despacito.