SCO stookt strijd op over rechten op Linux

Het Amerikaanse bedrijf SCO dreigt 1500 van 's werelds grootste ondernemingen met een schadeclaim. De aangeklaagde bedrijven maken gebruik van Linux, een goedkoop besturingssysteem voor computers....

Van onze verslaggever

De actie volgt op de claim die SCO uit Lindon (Utah) vorige maand heeft ingediend bij IBM. Dit computerconcern heeft jarenlang een licentie gehad op Unix. SCO zegt dat IBM stiekem onderdelen van deze software heeft gebruikt om Linux te verbeteren. SCO eist een schadevergoeding van zeker een miljard dollar.

De claims van SCO worden met zorg gadegeslagen door de computersector. Linux is in 1991 bedacht door de Finse student Linus Torvalds die Linux als zogeheten 'open source' aanbiedt. Dat betekent dat iedereen de broncode - de blauwdrukken - van het systeem vrijelijk mag gebruiken. De enige voorwaarde die Torvalds stelt, is dat alle verbeteringen die in Linux worden aangebracht, voor iedereen beschikbaar zijn.

Omdat de broncode vrij is, hebben tal van bedrijven hun eigen Linux-variant ontwikkeld. Er zijn inmiddels meer dan vijftig klonen in omloop, die minder kosten dan Windows van Microsoft, wereldwijde marktleider in besturingssoftware. Als SCO gelijk krijgt bij de rechter, moeten de Linux-makers hun software aanpassen.

SCO zegt dat eindgebruikers van Linux mogelijk juridisch ook aansprakelijk zijn. Om die reden heeft het bedrijven gewaarschuwd dat ze in de toekomst schadeclaims kunnen verwachten.

Analisten denken dat SCO naar het juridische wapen heeft gegrepen om te bewerkstelligen dat IBM het bedrijf opkoopt. SCO verdient nauwelijks iets aan het intellectueel eigendom op Unix, dat ze pas drie jaar geleden in handen kreeg. Van de omzet van 21 miljoen dollar in het eerste kwartaal werd 8,2 miljoen verdiend aan Unix-licenties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden