Scientology sekte jaagt op kritische Internet-gebruiker

Big Brother bestaat en hij is lid van de Scientology Church, een Amerikaanse sekte die wereldwijd actief is. De sekte heeft de jacht geopend op critici die Internet gebruiken om de geloofspraktijk van de kerk aan te klagen....

Van onze medewerker

Francisco van Jole

ROTTERDAM

De sekte ving echter overal bot. Tot er vorige maand in een Zweedse krant plotseling een sensationeel verhaal verscheen dat de remailer in Finland werd gebruikt voor het verspreiden van kinderporno, een aanklacht die wel vaker wordt gebruikt door tegenstanders van de ongelimiteerde communicatievrijheid. Weliswaar is zulks praktisch onmogelijk omdat het systeem de verzending van beeldmateriaal niet toestaat maar op grond van deze - later onwaar gebleken - beschuldiging kreeg de Finse politie, waar de Scientology Church reeds een klacht had ingediend, een huiszoekingsbevel.

Systeembeheerder Johan Helsingius werd voor de keuze gesteld: of hij maakte bekend wie het Scientology-materiaal had verspreid of de hele administratie van de circa tweehonderdduizend anonieme verzenders werd in beslag genomen. Hij koos voor het eerste. Het schenden van de privacy is een schok voor de Internet-gemeenschap omdat de anonymous remailer in een belangrijke behoefte voorziet. Het is bijvoorbeeld een van de weinige mogelijkheden om op discrete wijze ernstige beveiligingsproblemen in de openbaarheid te brengen. Helsingius heeft gebruikers de mogelijkheid geboden zichzelf uit het systeem te laten verwijderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.