Reportage

Schwobfest: in DWDD-stijl worden de boeken gepresenteerd

Iedere week bezoekt de Volkskrant de leukste feestjes voor u. Deze week: Madelon Meester op een avond van de mislukking.

Madelon Meester
Schrijver Gustaaf Peek bij Schwabfeest Beeld Ruben Uvez
Schrijver Gustaaf Peek bij SchwabfeestBeeld Ruben Uvez

Zeggen de titels Absalom, Absalom!, Liefde met een lok haar of Babbitt u iets? Nee? Kan kloppen. Het zijn namelijk 'vergeten romans'. Afgelopen zondag werden deze titels, samen met nog zeven andere, op het Schwobfest afgestoft.

De Haarlemse Lichtfabriek,die nog riekt naar zweet en bier van het hardstylefeest Suppression van de avond ervoor, is deze zondagmiddag gevuld met een alternatief en ietwat slonzig publiek op leeftijd. Denk: kleurige jurk met bergschoenen eronder en mannen met gekke brilletjes. Aandachtig luisteren zij hoe ambassadeurs als Gustaaf Peek het publiek ervan proberen te overtuigen de opnieuw uitgebrachte oude pareltjes aan te schaffen.

Lekker dun

Niet van alle pitches krijg je direct zin om naar de winkel te rennen. Schrijfster Hanneke Hendrix noemt in een grappige speech als een van de achttien redenen om Simone de Beauvoirs Misverstand in Moskou te kopen: 'Het boek is lekker dun, dus je hebt het zo uit.' Gustaaf Peek vindt de boeken van William Faulkner, en dus ook zijn Absalom, Absalom!, 'geen plezier om onafgebroken te lezen'.

En Wim Brands van VPRO Boeken, die vertraagd was omdat 'een of andere gek het nodig vond de politie te bellen omdat hij een verdacht pakketje in de wc van de trein vond. Een rugzak', noemt Bij wijze van roman van Yannis Kiourtsakis een mislukking. Maar: 'Dat is het grootste compliment dat ik een boek kan geven.'

Huh? Wat er zou gebeuren als Willem Elsschot een dik boek zou hebben geschreven, leert literair criticus van het NRC Handelsblad Arjen Fortuin ons. Daarvoor moeten we Babbitt van Sinclair Lewis lezen, over een man met één groot talent: dure huizen verkopen aan mensen die het niet kunnen betalen. Hij spreekt met voorover gebogen lichaam en zijn linkervoet naar achteren gebogen. Alsof hij in de startblokken van een hardloopwedstrijd staat.

Hulpsint

Die houding past wel bij Schwobfest, waar het rennen en vliegen is. In DWDD-stijl worden de boeken gepresenteerd. Wie na vijf minuten zijn praatje niet af heeft, wordt door het geklingel van een Tibetaanse bel onderbroken. Alleen Brands trekt zich hiervan niets aan. 'Neehee', roept hij, als de bel hem interrumpeert.

Want: omdat hij een ode aan de mislukking geeft, mag zijn speech ook best mislukken. Schrijver Joubert Pignon, die volgens zijn biografie op de site van Atlas Contact in een dierenwinkel werkt, is de vervanger van schrijver Henk van Straten, 'omdat het goed gaat met Henk van Straten'. Een soort hulpsint noemt Pignon zichzelf.

Met zijn trage, droogkomische stem draagt hij Van Stratens tekst voor over Wacht tot het voorjaar, Bandini van John Fante. Het feest wordt afgesloten met een literaire quiz waarin via het aloude petje-op-petje-afprincipe vragen worden beantwoord. De prijs is een pakket met de tien 'vergeten boeken'. Aan de hoge mate van valsspelen te zien, hebben de speeches gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden