Schwarzman slaat direct terug na winst Tsjizjov

Na een wild begin van de WK-dammatch staan Aleksej Tsjizjov en Aleksandr Schwarzman na drie partijen weer gelijk. In het Siberische Izjewsk, de woonplaats van de wereldkampioen, spelen de damgrootheden drie sets van vijf partijen....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

AMSTERDAM

Meteen al op de eerste speeldag van de match leek een sensatie zich aan te dienen. Uitdager Schwarzman won in het middenspel zomaar een volle schijf toen Tsjizjov zijn aanvalsstand al te voortvarend verder wilde ontwikkelen. Schwarzman had reeds een aardige greep op de zwarte stelling en slaagde met combinatiedreigingen erin een schijf van de zwartspeler af te snoepen.

Met de moed der wanhoop speelde Tsjizjov verder, en nog met succes ook. In een vijf tegen twee eindspel wist deze na zeventig zetten en vijf en half uur spelen de remise alsnog te forceren. Toch twijfelen deskundigen er niet aan dat Schwarzman een waterdichte kans moet hebben gemist.

Des te opmerkelijker was het dat uitgerekend Tsjizjov zaterdag een voorsprong nam. Evenals in de eerste partij zocht de wereldkampioen de aanval en omsingelde Schwarzman. Tsjizjov kwam nu wel tot voordeel, en hield dit vast. Bovendien slaagde hij erin zijn acties te verplaatsen naar de andere, minder goed verdedigde bordrand. Tsjizjov had geen boodschap aan het uitgedunde materiaal van zeven tegen zeven schijven, en aan de op het oog redelijk normale positie. Met een dodelijk schema dwong wit een doorbraak door de korte vleugel van zwart af en verzilverde, in tegenstelling tot zijn tegenstander een dag eerder, het eindspel glansrijk.

Gisteren toonde Schwarzman op zijn beurt veerkracht. Hij sloot zich vanuit de opening vrijwillig op aan de rechter vleugel. Wat voor veel dammers tegen Tsjizjov een geslaagde, maar mooie, zelfmoordpoging zou betekenen, bleek voor Schwarzman de basis voor een grootse overwinning.

Schwarzman profiteerde optimaal, toonde met een Ghestem-doorstoot de overontwikkeling en slechte schijvenverdeling van zwart aan, en bezette de tric-trac-lijn uiteindelijk met dam. Ten koste van veel materiaal kwam Tsjizjov ook nog zover. Maar zonder af te wachten hoe zijn dam van het bord zou verdwijnen, gaf hij op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden