Schutter Thalys aangeklaagd voor terrorisme

De man die wordt verdacht van de verijdelde aanslag in de Thalys in Noord-Frankijk is woensdag aangeklaagd voor terrorisme. Dat heeft het openbaar ministerie bekendgemaakt.

Ayoub El-Khazzani. Beeld afp

Volgens de autoriteiten was de Marokkaanse Ayoub el-Khazzani van plan om een bloedbad aan te richten onder de honderden treinpassagiers.

Volgens het OM ontkent de 26-jarige El-Khazzani dat hij plannen had voor terrorisme. Naar eigen zeggen stuitte hij op een tas met wapens en besloot hij vervolgens passagiers te beroven. Volgens de aanklager had El-Khazzani kort voor de aanslag op zijn mobiele telefoon een jihadistische video gekeken. Het filmpje bevatte 'islamitische preken' en riep op tot geweld, aldus de aanklager. De telefoon werd gevonden in een tas in de trein.

El-Khazzani had daarnaast een eersteklas ticket voor de Thalys, terwijl hij beweert dakloos te zijn. Hij zou meestal overnachten in het Brusselse Zuid-station. Andere daklozen zouden hem verteld hebben dat de trein Amsterdam-Parijs 'vol zat met rijke mensen'. De wapens had hij gevonden in een verstopte koffer in een Brussels park. Hij was van plan geweest de passagiers met die wapens te bedreigen, in ruil voor geld. Daarmee hoopte hij eten te kopen.

De 26-jarige Marokkaan wordt niet alleen aangeklaagd voor terrorisme, maar ook meerdere gevallen van poging tot moord en wapenbezit.

Is Thalys te beveiligen als een vliegtuig?

Ayoub el-Khazzani poogde vrijdag met een automatisch geweer een aanslag te plegen op de flitstrein van Amsterdam naar Parijs. Tijd voor net zulke strenge controles als bij vliegvelden? Zes vragen over de beveiliging van treinen.

Zus El-Khazzani verhoord

De Belgische politie voerde deze week in Brussel twee huiszoekingen uit in woningen waar El-Khazzani mogelijk verbleef. Er werden geen arrestaties verricht, maar de onderzoekers zeiden wel 'bepaalde voorwerpen' in beslag te hebben genomen.

De zus van El-Khazzani heeft zich dinsdag samen met haar man bij de Brusselse politie gemeld. Ze waren er vrijwillig heen gegaan. Het koppel is urenlang verhoord en mocht daarna naar huis. Wat ze hebben verklaard is onbekend. Volgens Belgische media laat de zus van de verdachte zich Oum Badr noemen en zou ze streng-religieuze en fundamentalistische taal gebruiken.

Volgens bronnen bij Duitse veiligheidsdiensten zou El-Khazzani mogelijk hebben meegedaan aan acties in Syrië van terreurgroep Islamitische Staat. Hij zou op 10 mei op het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

Politie bij de Thalys in Brussel Zuid. Beeld belga

Veiligheidsmaatregelen

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Transport komen zaterdag in Parijs bijeen om te praten over veiligheidsmaatregelen in treinen.

De gesprekken zullen gaan over de vraag of treinpassagiers meer moeten worden gecontroleerd. Het gaat om paspoortcontroles, bagagechecks en het inzetten van multinationale politieteams. Volgens Cazeneuve moet dat mogelijk zijn zonder het Schengenakkoord aan te tasten. Het verdrag van Schengen regelt vrij verkeer van personen tussen 26 Europese landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden