Schutter richt bloedbad aan in Las Vegas: 59 doden en 527 gewonden

Bij een schietpartij op de Strip van Las Vegas zijn 59 bezoekers van een muziekfestival gedood. Er zijn zeker 527 gewonden. De 64-jarige schutter opende het vuur vanuit een hotelkamer die uitkeek op het festivalterrein. Hij is inmiddels dood; de politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. President Trump noemde het bloedbad 'een kwaadaardige daad'.

Redactie
Bezoekers vluchten weg van het festivalterrein. Beeld afp
Bezoekers vluchten weg van het festivalterrein.Beeld afp

De politie en hoge regeringsfunctionarissen in Washington zeggen dat er geen bewijs is dat IS achter de aanslag zat. De FBI ontkende dat de schutter banden had met een internationale terreurorganisatie.

IS had in een verklaring eerder op de dag de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens de jihadisten had de schutter, Stephen Paddock, zich tot de islam bekeerd. IS zei dit in een verklaring die door Amaq, het persbureau van de organisatie, werd verspreid. IS claimt geregeld aanslagen, vaak zonder daarvoor bewijs te leveren.

Volgens de broer van de schutter had hij geen politieke of religieuze voorkeur. 'Hij was een gewone kerel', zei Eric Paddock tegen de Britse krant de Daily Mail. 'Er moet iets gebeurd zijn, hij moet zijn doorgeslagen of zo.'

Het is de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. Vorig jaar kwamen 49 mensen om het leven in een gayclub in Orlando toen een terrorist het vuur opende op het danspubliek. Trump betuigde in een toespraak tot het land zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. Hij kondigde aan Las Vegas woensdag te bezoeken. 'Wij bidden voor u en wij staan klaar voor u', aldus de president tegen de familieleden van de slachtoffers.

Paddock is een inwoner van het plaatsje Mesquite, niet ver van Las Vegas. Vanaf de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel loste hij honderden schoten op de 22 duizend concertgangers. Vlak voordat de politie zijn hotelkamer binnenviel, pleegde hij zelfmoord. In de kamer werden meer dan tien vuurwapens aangetroffen. Over zijn motief is nog niets bekend.

De autoriteiten zeiden voor de verklaring van IS ervan uit te gaan dat Paddock een 'lone wolf' was die niet gelieerd was aan een militante organisatie. Aanvankelijk was de politie ook geïnteresseerd in een 62-jarige vrouw, vermoedelijk de vriendin van Paddock, maar zij lijkt niet betrokken te zijn geweest bij de schietpartij. Wel heeft de schutter mogelijk haar papieren gebruikt, aldus de politie. Ook twee gezochte auto's, een Hyundai en een Chrysler, zijn terecht en doorzocht.

Een cowboyhoed is achtergebleven tijdens de vlucht voor de kogels. Beeld afp
Een cowboyhoed is achtergebleven tijdens de vlucht voor de kogels.Beeld afp

Magazijn na magazijn

Van de 515 gewonden, die naar diverse ziekenhuizen zijn gebracht, verkeren nog zeker twaalf in kritieke toestand. Burgers is gevraagd om bloed te doneren.

Video's op sociale media laten zien hoe dof gekletter van geweervuur het openluchtconcert naast de Strip ruw verstoorde. Aanvankelijk hadden veel bezoekers niet door dat het om geweerschoten ging, vertellen ooggetuigen aan de lokale zender KTNV News. Ook Jason Aldean, headliner van het uitverkochte festival, speelde door terwijl tientallen schoten werden gelost.

Op het moment van de schietpartij naderde het driedaagse countryfestival Route 91 Harvest zijn einde. Eenmaal bewust van het gevaar doken bezoekers naar de grond om dekking te zoeken tegen het vuur. 'Magazijn na magazijn na magazijn werd geleegd', zei een ooggetuige tegen de lokale zender KTNV News. 'Het waren honderden schoten.' Tussen de salvo's werd het af en toe stil. 'Elke keer als er een pauze was, renden we', vertelde een andere getuige aan KTNV. De politie wist de schutter uiteindelijk te lokaliseren door een rookmelder die in zijn hotelkamer, waar hij op donderdag incheckte, afging.

De familie van de schutter is verbijsterd dat Paddock zo'n bloedbad kon aanrichten. 'We begrijpen niet wat er is gebeurd', aldus zijn broer Eric. 'Het is alsof een asteroïde is ingeslagen. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers. Hij is helemaal niet zo'n typische wapenliefhebber. Waar heeft hij in hemelsnaam al die wapens vandaan gehaald? Hij had ook geen militaire achtergrond. Mijn broer was gewoon een kerel die woonde in een huis in Mesquite en naar Las Vegas reed om te gokken.'

Agenten op de Strip nadat een schutter het vuur heeft geopend op de massa. Beeld afp
Agenten op de Strip nadat een schutter het vuur heeft geopend op de massa.Beeld afp

Wapenbezit

Het vliegverkeer van en naar het internationale luchthaven McCarran, gelegen naast het hotel, werd tijdelijk stilgelegd na het bloedbad.

De politie onderzoekt hoe de schutter ongezien zijn vele wapens, zeker tien geweren, het Mandalay-hotel in wist te krijgen. Volgens de politie zagen de schoonmakers niets verdachts in zijn kamer in de dagen dat hij er zat. Paddock verbleef sinds donderdag in het hotel. Zelfs voor Amerikaanse begrippen is de wetgeving voor wapenbezit in Nevada ruim. Burgers mogen een aanvalswapen dragen; een limiet aan het aantal kogels in het magazijn is er niet. Vuurwapens zijn te koop zonder vergunning.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Dodelijkste schietpartijen in de VS

De schietpartij van maandag in Las Vegas is de dodelijkste in de moderne Amerikaanse geschiedenis. Hieronder een overzicht van eerdere schietpartijen in de VS met veel dodelijke slachtoffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden