Update

'Schutter Oregon verkreeg alle dertien wapens legaal'

De man die donderdag op een school voor beroeps- en volwassenenonderwijs in Roseburg in de Amerikaanse staat Oregon negen mensen doodschoot had zes vuurwapens bij zich. In zijn flat werden nog eens zeven vuurwapens aangetroffen. Ze waren allemaal door hem zelf of door familieleden legaal aangeschaft. Dat heeft een woordvoerder van de federale politiedienst ATF vrijdag meegedeeld.

Redactie
De omgeving rondom de universiteit in Roseburg is afgesloten voor onderzoek. Beeld afp
De omgeving rondom de universiteit in Roseburg is afgesloten voor onderzoek.Beeld afp

De schutter, de 26-jarige Chris Harper-Mercer stond als student ingeschreven. Hij volgde een cursus schrijfvaardigheid in het klaslokaal waar hij het bloedbad aanrichtte. Een lijkschouwer bevestigde vrijdag (lokale tijd) de identiteit van de doodgeschoten schutter.

Harper Mercer werd in 2012 afgewezen op een privéschool voor schietvaardigheid en zelfverdediging in Californië, omdat hij weigerde een veiligheidscursus voor beginners te volgen. 'Hij zei tegen mij dat hij al veel ervaring had met vuurwapens. Ik kreeg er geen goed gevoel bij en wees hem af', zei directeur Eloy Way van de privéschool.

'Het was een vreemde gozer en hij leek me erg verwend en onvolwassen', aldus Way. Eerder werd bekend dat Harper Mercer een lange brief had nagelaten waaruit zou blijken dat hij een in zichzelf gekeerde depressieve man was met een erg lage dunk van zichzelf.

Angstige, introverte jongen

Buurtgenoten omschrijven een teruggetrokken man, die altijd kisten, een broek met legerprint en een wit T-shirt droeg. Wat weten we inmiddels over de schutter? Lees hier een profiel.

Chris Harper-Mercer. Beeld AP
Chris Harper-Mercer.Beeld AP

Harper-Mercer had ook minstens vijf patroonhouders bij zich. In de buurt van de school werd een soort kogelvrij vest aangetroffen met stalen platen erin.

Hij schoot donderdag in tien minuten negen mensen dood in het Umpqua Community College in de kleine stad in de staat Oregon. De schutter werd zelf door de politie doodgeschoten.

Vier van de negen gewonden die vielen door de schietpartij hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. Dat heeft het Mercy Medical Center in de stad vrijdagochtend lokale tijd meegedeeld. Drie vrouwelijke slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. Twee daarvan verkeren in kritieke toestand.

(Tekst loopt door onder de foto)

Een slachtoffer komt aan bij het ziekenhuis in Roseburg, Oregon. Beeld ap
Een slachtoffer komt aan bij het ziekenhuis in Roseburg, Oregon.Beeld ap

Obama

Voor de zevende keer tijdens zijn ambt moest president Obama zijn medeleven betuigen met slachtoffers en nabestaanden van een schietpartij op of nabij een school of universiteit. Een boze president keerde zich niet voor het eerst tegen de machtige lobby van wapenfabrikanten in de Verenigde Staten, die er telkens weer in slaagt verscherping van de wet die het bezit van vuurwapens regelt, tegen te houden.

Na de schietpartij hebben diverse federale diensten zich in Roseburg gemeld: de FBI, het Openbaar Ministerie, federale politie en het federaal bureau voor vuurwapens en explosieven. Ondanks de aanwezigheid van zo veel diensten is over de toedracht nog betrekkelijk weinig meegedeeld. Ook over de motivatie van de dader is niet meer bekend dan een verklaring van één getuige: dat de dader de studenten naar hun religie vroeg.

De politie onderzoekt nu al zijn uitingen op sociale media, om te zien of hij zijn daad heeft aangekondigd. Hij zou op een internetforum hebben gewaarschuwd dat hij iets van plan was. De man zou woensdag hebben geschreven: 'Ga niet naar school morgen als je in het noordwesten zit.' In een andere post zou hij hebben verwezen naar een schietpartij van vorig jaar, waarbij een man zes mensen doodschoot op de campus van de universiteit van Santa Barbara. 'Ik ga die heldendaad vieren. Het wordt glorieus.'

Toespraak Obama

De Amerikaanse president pleitte vandaag na het zoveelste bloedbad, net als de voorgaande keren, voor een strengere wapenwet. Lees hier meer over zijn toespraak.

Klaslokalen

De schutter zou zich al schietend hebben verplaatst van klaslokaal naar klaslokaal. 'Toen we aankwamen, vonden we meerdere gewonden in verschillende klaslokalen', vertelt een woordvoerder van de Douglas County brandweer aan CNN.

Het terrein is afgezet en agenten hebben de schoolgebouwen uitgekamd. Er werd gezocht naar explosieven, munitie en wapens.

Roseburg is een relatief kleine plaats met ruim 21.000 inwoners. De school telt 3.300 fulltime studenten en 16.000 parttime studenten. Een deel van de studenten woont op de campus.

Schietpartijen, met name op scholen en universiteiten, komen geregeld voor in de VS. Zie hieronder een overzicht van andere grote schietpartijen sinds 1999.

Bewoners verzamelen zich bij een afzetting nabij de ingang van de school. Beeld ap
Bewoners verzamelen zich bij een afzetting nabij de ingang van de school.Beeld ap

Schietpartijen in de VS

Schietpartijen, met name op scholen en universiteiten, komen geregeld voor in de VS. Een overzicht van andere grote schietpartijen sinds 1999:

2015: Charleston, South Carolina. In een kerk schiet de 21-jarige Dylann Storm Roof negen mensen, waaronder de dominee, dood.

2014: Marysville, Washington. Op een middelbare school opent een scholier het vuur. Er vallen drie doden. De dader pleegt zelfmoord.

2012: Newtown, Connecticut: Twintig kinderen en zes volwassenen worden doogeschoten op een basisschool in Newtown. De dader pleegt zelfmoord.

2012: Aurora, Colorado. Tijdens de vertoning van nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises in de Amerikaanse stad Aurora schiet de 24-jarige James Holmes, verkleed als de Joker, twaalf mensen dood. Bijna zestig mensen raken gewond

2012: Oakland, Californië: Zeven mensen komen om door een schietpartij op een christelijke universiteit in Oakland.

2011: Tucson, Arizona: Een 22-jarige man begint tijdens een politieke bijeenkomst bij een supermarkt om zich heen te schieten. Zes mensen komen om het leven. Onder de meer dan tien gewonden is het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords.

2009: Fort Hood, Texas. Legerpsycholoog Nidal Hasan opent het vuur op het personeel van een militaire basis, waarbij 13 doden en 42 gewonden vallen.

2008: Covina, California. Een man in een kerstmannenpak richt tijdens de kerst een slachting aan op een familiefeestje bij zijn ex-vrouw. Na een vuurgevecht steekt hij haar huis in brand, en negen mensen komen om.

2007: Blacksburg, Virginia. Een student van de Virginia Tech universiteit schiet op de campus 47 mensen neer, van wie er 32 overlijden. Dit is de meest dodelijke schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De dader pleegt zelfmoord.

2007: Omaha, Nebraska. Een 20-jarige schutter schiet zijn machinegeweer leeg in een winkelcentrum. Er vallen negen doden en vijf gewonden.

2006: Nickel Mines, Pennsylvania. Een vrachtwagenchauffeur vermoordt vijf schoolmeisjes op een school voor Amish, en verwondt zes anderen voordat hij zichzelf van het leven berooft.

2005: Brookfield, Wisconsin. Een man richt een bloedbad aan tijdens een kerkdienst, waarbij zeven mensen komen te overlijden.

2002: Washington DC. Een sluipschutter veroorzaakt paniek in de straten van Washington met een serie moorden uit het niets op toevallige voorbijgangers. Tien mensen vinden de dood.

1999: Littleton, Colorado. Twee tieners schieten op Columbine High School twaalf van hun medeleerlingen en een leraar dood en plegen daarna zelfmoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden