Schutter Dallas was volgens zijn ouders teleurgesteld over leger VS

Micah Xavier Johnson, de man die afgelopen vrijdag vijf agenten doodde in Dallas, was teleurgesteld over zijn ervaring met het Amerikaanse leger. De zes jaar die hij diende in de landmacht, waaronder een uitzending naar Afghanistan, veranderden hem enorm. Dit zeggen zijn ouders in een interview met TheBlaze.com. 'Het leger was niet wat hij ervan had verwacht', aldus zijn moeder Delphine.

Redactie
Een vrouw van een agent herdenkt de doden in Dallas. Beeld AP
Een vrouw van een agent herdenkt de doden in Dallas.Beeld AP

'Hij was erg teleurgesteld, heel erg teleurgesteld', aldus de moeder maandag. Ze zei niet waarom Johnson teleurgesteld was over de tijd dat hij diende in de krijgsmacht.

Volgens diverse media in de VS beschuldigde een vrouwelijke collega in zijn eenheid hem van ongewenste intimiteiten. Dit was tijdens de periode, van eind 2013 tot medio 2014, die Johnson in Afghanistan doorbracht.

President Obama zal woensdag een bijeenkomst houden met activisten, de politie en burgerrechtenleiders. Doel is volgens het Witte Huis om het wantrouwen tussen de politie en bewoners te beëindigen. Obama zal dinsdag ook spreken op een dienst in Dallas voor de slachtoffers.

Eerder maandag werd bekend dat Johnson de politie flink treiterde voordat hij zelf werd gedood. Dat heeft politiechef David Brown gezegd tegenover CNN. Tijdens twee uur durende onderhandelingen met de politie in een parkeergarage lachte Johnson de agenten uit, zong hij ze schertsend toe en vroeg hij op een gegeven moment ook hoeveel agenten hij had gedood.

Johnson stond er volgens Brown op dat hij met een donkere onderhandelaar zou spreken. Ook had hij met zijn eigen bloed de letters RB op de muur van de parkeergarage geschreven. De politie probeert de betekenis daarvan nog te achterhalen door de woning van de schutter te doorzoeken op aanwijzingen. Het bloed duidt erop dat Johnson al gewond was, voordat hij uiteindelijk door een explosief - dat door een politierobot naar binnen was gebracht - werd gedood. Autopsie moet nog uitwijzen hoe vaak hij geraakt is.

Explosief

Brown, die zegt dat hij en zijn familie na de schietpartij zijn bedreigd door onbekenden, verdedigde de beslissing om Johnson te doden met een explosief. Volgens hem leidden de onderhandelingen nergens toe, en konden de agenten de man niet benaderen zonder zichzelf in gevaar te brengen. Hij werd steeds bezorgder dat de verdachte in actie zou komen en meer agenten zou neerschieten.

Op internet circuleren foto's van een dode donkere man met een kogelwerend vest om, die tussen brokstukken ligt, en van een geweer. De politie noch de FBI wil bevestigen danwel ontkennen dat het om Micah Johnson gaat en dat het geweer het wapen is waarmee hij de agenten heeft gedood.

Het tot dusverre verzamelde bewijs lijkt erop te wijzen dat de moord op de agenten een 'gelegenheidsmisdaad' is geweest. Bij een huiszoeking in de woning van Johnson in Mesquite, een buitenwijk van Dallas, nam de politie afgelopen weekeinde geweren, munitie, kogelwerende vesten en allerhande materiaal voor de fabricage van bommen in beslag genomen. Volgens Brown wijst dit erop dat Johnson mogelijk van plan was om een grotere aanslag te plegen, maar dat de gebeurtenissen in Baton Rouge in Louisiana en St. Paul in Minnesota hem ertoe hadden gezet om versneld in actie te komen. In die twee steden kwamen donkere mensen om het leven door blank politiegeweld.

Politiechef David Brown van Dallas tijdens een gebed voor zijn omgekomen collega's. Beeld afp
Politiechef David Brown van Dallas tijdens een gebed voor zijn omgekomen collega's.Beeld afp

Lees ook

Zondagavond (lokale tijd) werden in de VS opnieuw tientallen demonstranten opgepakt door de politie, tijdens de protestmarsen tegen politiegeweld die plaatsvonden op verschillende plaatsen in het land. Volgens lokale media werden in Baton Rouge, in de staat Louisiana, 48 mensen gearresteerd.

In de kerken van Dallas werden zondag de doden van de schietpartij herdacht. Er was medeleven voor agenten, maar ook begrip voor de dader. (+)

Protest

Dit politiegeweld leidde tot een landelijk protest tegen racisme en tegen het blanke politiegeweld. Johnson pleegde zijn aanslag op de politie tijdens een protestmars in Dallas. Johnson zei tijdens de onderhandelingen met de politie dat hij boos was over de manier waarop het protest was georganiseerd, en dat hij zoveel mogelijk 'witte' slachtoffers wilde maken, vooral politieagenten.

Ook na de dood van de vijf agenten vrijdag gingen de demonstraties tegen politiegeweld door in de VS. In de steden New York, Chicago (Illinois), St. Paul (Minnesota) en Baton Rouge werden dit weekend 261 betogers gearresteerd, meldt CNN.

Politieagenten in Dallas herdenken hun omgekomen collega's. Beeld ap
Politieagenten in Dallas herdenken hun omgekomen collega's.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden