Schutter Chattanooga was volgens familie depressief

De man die donderdag het vuur opende bij een marinekantoor in de Amerikaanse stad Chattanooga, was volgens zijn familie depressief. De familie zegt in een verklaring dat Mohammad Youssef Abdulazeez (24) 'al vele jaren' leed aan depressies. Ze zeggen te bidden voor de vrienden en gezinnen van de slachtoffers. Ook hebben ze de nabestaanden gecondoleerd.

Mohammad Youssef Abdulazeez.Beeld AFP

'De persoon die deze verschrikkelijke misdaad pleegde, was niet de zoon die we kenden en liefhadden', schrijft de familie van Abdulazeez. 'Onze zoon leed al vele jaren aan depressies. Het bedroeft ons dat hij zijn pijn uitdrukte met deze afschuwelijke daad van geweld.'

De autoriteiten zoeken nog uit of Abdulazeez zich had laten inspireren door een terroristische organisatie. Hij stuurde een uur voor zijn daad een sms-bericht naar een vriend met daarin een verwijzing naar de Hadith, de overleveringen van de profeet Mohammed.

'Wie vijandschap heeft getoond aan een vriend van mij, heeft de oorlog tegen hem verklaard', luidde het bericht volgens persbureau Reuters, dat met een goede vriend van de schutter sprak.

De vriend zei verder dat Abdulazeez in 2014 terugkeerde uit Jordanië. Hij was boos over de conflicten die zich in de regio afspeelden en de weigering van lokale overheden en de VS om in te grijpen.

'Hij vond dat Jordanië, Qatar en Saoedi-Arabië niet genoeg deden om te helpen en dat ze sterk werden beïnvloed door de VS', aldus de vriend die anoniem wenst te blijven. Volgens een andere vriend sprak de man altijd al over de situatie in het Midden-Oosten, maar was dat na zijn bezoek aan Jordanië intenser.

Abdulazeez reed donderdagochtend in een gehuurde zilveren Mustang naar een kantoor van de marine. Rond het middaguur (lokale tijd) begon hij plotseling vanuit zijn auto te schieten. Daarbij kwamen vier mariniers om het leven. De schutter werd vervolgens doodgeschoten door de politie. Zaterdag werd bekend dat ook een matroos aan zijn verwondingen is overleden.

Witte kruizen met de namen van de slachtoffers van de schietpartij in Chattanooga.Beeld AFP

Geen banden met IS

Vrijdag werd bekendgemaakt dat Abdulazeez alleen handelde en vermoedelijk geen banden heeft met IS. Wel zou hij vorig jaar naar het Midden-Oosten zijn afgereisd.

De schutter is geboren in Koeweit maar werd als peuter door zijn ouders meegenomen naar de VS waar hij het Amerikaanse staatsburgerschap kreeg. Hij studeerde af aan de Universiteit van Tennessee in Chattanooga en was ingenieur. Eerder dit jaar werd Abdulazeez aangehouden wegens het rijden onder invloed, maar verder was hij niet eerder met de politie in aanraking geweest.

Zijn vader is een paar jaar geleden wel onderzocht omdat hij geld zou hebben gedoneerd aan een organisatie die mogelijk banden onderhield met een terroristische groepering.

Het blog van Abdulazeez werd gevolgd door de SITE Intelligence Group, een club die extremistische activiteiten monitort. Afgelopen maandag heeft hij hierop geschreven: 'Dit leven is kort en bitter'. En 'laat de kans om je aan Allah te onderwerpen, niet aan je voorbij gaan'. Het bestaan op aarde (dunya) was volgens hem als een gevangenis en hij verlangde naar het paradijs.

Volgens het uitgebreide profiel dat de lokale Chattanooga Times Free Press over hem schreef, liet Abdulazeez in zijn schooljaarboek de volgende boodschap achter: 'Bij mijn naam gaan er allerlei veiligheidsalarmen af. En bij jouw naam?'

Abdulazeez door de jaren heen.Beeld Facebook
Twee vrouwen rouwen om de slachtoffers vlakbij het kantoor van de marine.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden