NieuwsCapital Gazette

Schutter Capital Gazette had persoonlijk motief

Het leek verleidelijk logisch. Een schietpartij op een krantenredactie, daags nadat president Donald Trump weer een volgende stap had gezet in de demonisering van de pers door journalisten ‘de vijanden van het volk’ te noemen.

Een vakgenoot treurt bij een provisorische gedenkplek bij de Capital Gazette. Beeld AFP
Een vakgenoot treurt bij een provisorische gedenkplek bij de Capital Gazette.Beeld AFP

Maar ook al werd er op sociale media op los gespeculeerd, in de eerste uren na de vijfvoudige moord op de redactie van de Capital Gazette, de meeste (kwaliteits)media bleven terughoudend. Er zijn zo veel mensen met wapens in Amerika een schietpartij kan dus zo veel redenen hebben.

En dat bleek. De schutter, de 38-jarige Jarrod Ramos, koesterde al jaren een persoonlijke wrok jegens de Capital Gazette, een krant in Annapolis, de hoofdstad van de staat Maryland. Nadat de krant een rechtszaak tegen hem had verslagen (hij werd veroordeeld voor stalking), bleef hij de betrokken journalist altijd lastig vallen. Ook spande Ramos zelf een rechtszaak aan, wegens laster.

De 38-jarige dader Jarrod Ramos. Beeld AFP
De 38-jarige dader Jarrod Ramos.Beeld AFP

Eén keer twitterde hij iets over Donald Trump. Dat was in 2015, toen de Capital Gazette Trump ‘ongekwalificeerd’ had genoemd. ‘Dat kan slecht aflopen’, schreef Ramos, en verwees daarbij naar een rechtszaak die Trump had aangespannen tegen mediabedrijf Univision (ook wegens laster). Maar Ramos was sindsdien vooral geobsedeerd door zijn eigen zaak.

Natuurlijk is het mogelijk dat hij een aanmoediging heeft gevoeld, het laatste jaar, maar dat is pure speculatie. Het is wel een mogelijkheid die onder meer door persbureau AP is geopperd.

Daarnaast leek in de uren na de moordpartij ook de politie een link te leggen met het politieke klimaat. Want onmiddellijk na de schietpartij werden overal in het land redacties (extra) beveiligd.

En provocatie of niet, ook op sociale media gebruikten extreem-rechtse figuren de moord om de dreiging aan te wakkeren. ‘Ze hebben alle reden om bang te zijn’, schreef een van hen over journalisten. Rasprovocateur Milo Yiannopoulos had afgelopen week al gezegd dat hij niet kon wachten tot burgermilities journalisten zouden gaan afschieten. Hij deed dat donderdagavond af als grap.

Trump twitterde donderdag dat hij met zijn ‘gedachten en gebeden’ bij de slachtoffers was en bedankte de politie en ambulancediensten voor hun snelle optreden de gebruikelijke formule na schietpartijen. Maar toen hij op donderdag over het gazon van het Witte Huis naar zijn helikopter liep en hem werd gevraagd wat hij ervan vond dat jounalisten nu het slachtoffer waren geworden, had hij geen antwoord.

Pas vrijdagmiddag, ongeveer 24uur na de moorden, twitterde hij een vervolg. ‘Voordat we verder gaan wil ik stilstaan bij de gruwelijke schietpartij die gisteren plaatsvond op de redactie van de Capital Gazette. Deze aanval heeft het geweten van onze natie geschokt, en onze harten met verdriet gevuld....’

Daarna ging hij verder met de belastingverlagingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden