'Schutter bijeenkomst met Wilders eerder veroordeeld'

Een van de twee mannen die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas heeft aangevallen waar PVV-leider Geert Wilders bij aanwezig was, was Elton Simpson uit de stad Phoenix in Arizona. Hij was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Ongeveer vijf jaar geleden werd hij veroordeeld voor plannen om naar Afrika af te reizen.

Wilders tussen de agenten in Garland. Beeld AP
Wilders tussen de agenten in Garland.Beeld AP

Dat meldt de zender ABC vandaag op basis van een bron binnen de Amerikaanse recherche FBI. De dienst zou bezig zijn het huis van de man te doorzoeken. Volgens de FBI wilde de schutter in 2010 naar Afrika gaan om zich in Somalië aan te sluiten bij de jihad, maar de rechtbank in Arizona vond dat daar niet genoeg bewijs voor was. Wel had hij tijdens zijn verhoor gelogen over zijn reisplannen. Het is nog niet bekend wie de tweede schutter was en waarom de mannen het congrescentrum aanvielen.

Volgens het scholenbestuur dat de eigenaar is van het congrescentrum, renden twee mannen uit een auto en begonnen ze op bewaker Bruce Joiner te schieten. Aanwezige agenten schoten terug. Daarbij kwamen de aanvallers om het leven. Een beveiliger werd geraakt in zijn enkel en meteen afgevoerd naar een plaatselijk ziekenhuis. Hij mocht na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

Burgemeester Douglas Athas van Garland zei dat een verdachte op slag dood was. 'De tweede verdachte was gewond en probeerde bij zijn rugtas te komen. Hij werd weer neergeschoten', aldus de burgemeester. De tweede verdachte bezweek vervolgens aan zijn verwondingen. Er zijn geen aanwijzingen dat er meer mensen betrokken waren bij het schietincident.

Wilders
De schietpartij vond plaats rond 19.00 uur (2.00 uur in Nederland), op een expositie van Mohammedcartoons in een congrescentrum in de Amerikaanse stad Garland (nabij Dallas in de staat Texas), die op dat moment tegen het einde aanliep. Wilders was een van de sprekers op het evenement. De PVV-leider had op dat moment zijn speech al gehouden en was net vertrokken.

Het congrescentrum werd tijdens de schietpartij direct afgesloten. Niemand van de aanwezigen mocht het gebouw verlaten. Op de bijeenkomst waren zo'n 200 mensen afgekomen, maar tijdens de aanval waren de meesten reeds vertrokken. Er zouden nog zo'n veertig mensen in het pand zijn geweest, meldt CNN.

Wilders plaatste vannacht een foto op Twitter die net voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. 'Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen', schreef hij erbij.

Wat doet Wilders in de VS?

Geert Wilders is in de Verenigde Staten om zijn Amerikaanse collega's te waarschuwen voor de gevaren van islamisering. Lees hier de reportage van correspondent Arie Elshout.

Een agent zegt tegen het aanwezige publiek dat ze binnen moeten blijven. Beeld EPA
Een agent zegt tegen het aanwezige publiek dat ze binnen moeten blijven.Beeld EPA

Belangrijker doelwit

Terrorisme-expert Glenn Schoen zegt dat Wilders nu als een belangrijker doelwit te boek zal komen te staan. Hierom zal de beveiliging van Wilders mogelijk nog verder moeten worden aangescherpt. Schoen: 'Het onderzoek van de FBI is nu gericht op de vraag: Was de aanslag gericht op de persoon Wilders of op de cartoons?' Als de aanval tegen hem persoonlijk was gericht heeft dat volgens Schoen grote gevolgen voor het beveiligingsprofiel van Wilders, zei hij op Radio 1.

Premier Mark Rutte zegt geschokt te zijn door de schietpartij. 'Ik ben blij dat Geert Wilders ongedeerd is. Het onderstreept dat we alert en waakzaam moeten blijven en pal staan voor de vrijheid van meningsuiting.' Verder stelt hij dat het onderzoek naar de omstandigheden moet worden afgewacht.

Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg noemt het schietincident verschrikkelijk en bizar. 'Voor Wilders en zijn omgeving moet het afschuwelijk zijn dat de dreiging, die altijd aanwezig is, nu zo dichtbij komt', aldus Van Miltenburg.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met Wilders. 'Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij', liet Koenders weten in een reactie.

10.000 dollar voor beste Mohammedcartoon

De organisatie van het evenement was in handen van de American Freedom Defense Initiative, de beweging van de uitgesproken Amerikaanse islamcritica Pamela Geller. Op het programma stond onder andere een wedstrijd voor de beste Mohammedcartoon. De winnaar kreeg 10.000 euro.

Geller schrijft in een reactie op haar website: 'Dit is oorlog. Dit is een aanslag op het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?'

De groep van Geller is bekend van een campagne tegen de bouw van een islamitisch centrum in New York, enkele stratenblokken verwijderd van de plek waar de twee torens van het World Trade Center stonden. Op uitnodiging van Geller gaf Wilders in 2012 een speech in New York tegen het islamitische centrum.

De groep is ook bekend van het aankopen van advertentieruimte in Amerikaanse steden om kritiek te uiten op de islam. Toen een stichting uit Chicago in januari in Garland een geldinzamelingsactie hield om moslims te helpen negatieve voorstellingen van hun geloof tegen te gaan, stond Geller daar met ongeveer duizend aanhangers tegen te demonstreren.

Geert Wilders was de hoofdspreker op de bijeenkomst. Hij had het gebouw vlak voor de schietpartij verlaten. Beeld EPA
Geert Wilders was de hoofdspreker op de bijeenkomst. Hij had het gebouw vlak voor de schietpartij verlaten.Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden