Schulz bezwijkt onder grote druk: SPD gaat toch praten over deelname coalitie

SPD-leider Martin Schulz is onder grote druk bezweken: hij gaat toch onderhandelen over een 'Grote Coalitie' met Merkels CDU en zusterpartij CSU. De Duitse president Steinmeier drong hier donderdag al op aan in een gesprek met Schulz. De SPD-top kwam vervolgens tot diep in de nacht bijeen om over de politieke impasse te praten.

SPD-leider Martin Schulz (midden) na zijn gesprek met president Steinmeier, afgelopen donderdag. Beeld epa
SPD-leider Martin Schulz (midden) na zijn gesprek met president Steinmeier, afgelopen donderdag.Beeld epa

De christen-democraten kwamen na de verkiezingen van 24 september als grootste partij uit te bus, maar de gewenste coalitie met de FDP en de Groenen ging niet door. De onderhandelingen over de zogeheten Jamaica-coalitie liepen zondagnacht stuk.

De sociaal-democraten vormen al sinds 2013 een coalitie onder leiding van Merkel, maar na de dramatische verkiezingsnederlaag wilde Schulz aan de wens van de kiezer tegemoetkomen door voor de oppositie te kiezen. De SPD-leider wilde nieuwe verkiezingen, daarmee basta.

Druk opgevoerd

De druk om Schulz toch aan de onderhandelingstafel te krijgen, werd de afgelopen dagen flink opgevoerd. Ook in de eigen gelederen. SPD-vicevoorzitter Ralf Stegler noemde het aansturen op nieuwe verkiezingen krankzinnig. De officieel neutrale bondspresident zou een voorstander van een nieuwe Grote Coalitie zijn, net als Sigmar Gabriel. De minister van Buitenlandse Zaken hoopt in een nieuwe samenwerking met de CDU zijn post te kunnen behouden.

Veel SPD'ers vrezen, waarschijnlijk terecht, dat hun partij bij nieuwe verkiezingen nog slechter zal scoren dan in september, toen zij 20 procent haalde.

De Süddeutsche Zeitung merkte op dat Schulz met zijn afwijzende houding vooral uitstraalt dat hij bang is voor Merkel. Terwijl hij nu juist het initiatief zou kunnen nemen - Merkel is immers verzwakt.

Herkozen

Donderdag lekte al uit dat Schulz bereid zou zijn de nieuwe regering-Merkel gedoogsteun te geven. Het is de vraag of Schulz, wiens positie door het verkiezingsdrama ernstig is verzwakt, zal aanblijven. Hij hoopt over twee weken herkozen te worden als partijvoorzitter.

Als mogelijke opvolgers worden Andrea Nahles genoemd of Olaf Scholz. De burgemeester van Hamburg wordt al meer dan tien jaar geopperd als kandidaat voor het kanselierschap. Maar het zou ook kunnen dat minister van Buitenlandse Zaken en voormalig SPD-leider Sigmar Gabriel zijn rentree maakt.

Moet de SPD toch gaan regeren?

De crisissfeer rond de Duitse kabinetsformatie sinds het afhaken van de FDP wekt onrust in heel de rest van Europa. Dat Angela Merkel als persoon de toon aangeeft, wisten we al, maar nu ze misschien opeens van het toneel verdwijnt, merken we pas goed hoe belangrijk ze wordt gevonden. Lees hier de commentaren uit Europese kranten.

Martin Schulz onder zware druk; hoe nu verder?
De leider van de Duitse sociaal-democratische SPD Martin Schulz staat onder zware druk om tegen zijn wil toch met Angela Merkel te gaan onderhandelen over een nieuwe regering. Donderdag sprak Schulz met bondspresident en partijgenoot Steinmeier over de vraag die heel Duitsland zich sinds zondag stelt: hoe nu verder?

Wie is 'opperambtenaar' Frank-Walter Steinmeier?
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier speelt een sleutelrol bij het oplossen van de impasse in de Duitse politiek.

Malaise waarin Merkel zich bevindt is het gevolg van typische Duitse angst
De Duitse bondskanselier was te veel bezig met haar imago en met haar angst voor verkeerde tv-beelden, betoogt Henri Beunders, hoogleraar ontwikkelingen in de publieke opinie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden