Schultz: NS-dienstregeling kan niet meer veranderd

De nieuwe NS-dienstregeling gaat definitief in per 10 december. Grote veranderingen zijn niet meer mogelijk, zei staatssecretaris Schultz van Verkeer donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Ze heeft het nieuwe spoorboekje inmiddels goedgekeurd...

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

Alle aanwezige fracties reageerden verbolgen op Schultz’ besluit. Ze hadden nog verbeteringen willen doorvoeren. Vooral over de langere reistijden richting het noorden en oosten van het land is veel onvrede. Reizigers zijn gemiddeld tien minuten langer onderweg.

‘U heeft alle verbeteringen echter onmogelijk gemaakt en de Kamer voor het blok gezet’, zei GroenLinks-Kamerlid Duyvendak. Volgens CDA-collega Van Huijm heeft Schultz de Kamer ‘overvallen’ door tijdens het zomerreces over de nieuwe dienstregeling te beslissen. ‘We zaten toch middenin een debat.’ Vlak voor het zomerreces had de Kamer een debat over de NS geschrapt. Tot verbijstering van de Kamer was Schultz hier echter niet van op de hoogte.

ChristenUnie-Kamerlid Slob noemde Schultz’ optreden ‘vrij ernstig’. ‘De Kamer is aan de kant geschoven. Dat is niet zomaar iets.’

PvdA, SP en GroenLinks vinden Schultz’ handelwijze in strijd met een eerder gedane toezegging van premier Balkenende. Die beloofde op 7 juli dat het kabinet tijdens het zomerreces geen ‘onomkeerbare besluiten’ zou nemen.

Schultz zei echter niet anders te kunnen. NS en spoorbeheerder moesten uiterlijk 15 augustus beginnen met de voorbereidingen voor de nieuwe dienstregeling. Ondermeer de capaciteit voor de rangeerterreinen moet snel worden ingepland. Ook het internationale treinverkeer moet uiterlijk 29 augustus weten waar het aan toe is. ‘Er lag een heel strak schema’, aldus Schultz.

Bovendien wil ze de nieuwe dienstregeling graag invoeren. Die is volgens haar beter dan de huidige dienstregeling. Het aantal vertragingen zal afnemen, de gemiddelde reistijd gaat omlaag en reizigers hoeven minder over te stappen. Volgens Schultz heeft de Kamer te weinig oog voor deze voordelen. ‘U noemt steeds de slechtste elementen.’ Ze wees erop dat de Kamer formeel niets te zeggen heeft over de dienstregeling.

De Kamer liet zich niet overtuigen. GroenLinks, PvdA en SP willen met hun fracties overleggen over de ontstane situatie. Daarna willen ze opnieuw met Schultz debatteren. Dat debat moet nog deze week plaatsvinden aangezien Schultz 21 augustus met zwangerschapsverlof gaat.

‘Ik betreur de gang van zaken zeer’, zei PvdA-Kamerlid Dijksma tot slot. Volgens haar heeft Schultz ‘gegokt dat het wel goed zal komen’. Volgens GroenLinks-Kamerlid Duyvendak heeft Schultz een grote politieke inschattingsfout gemaakt.

Staatsssecretaris Schultz donderdag tijdens het spoeddebat. (ANP) Beeld ANP
Staatsssecretaris Schultz donderdag tijdens het spoeddebat. (ANP)Beeld ANP
Staatssecretaris Melanie Schultz-Van Haegen donderdag tijdens het spoeddebat over de NS-dienstregeling voor 2007. De verkeerscommissie wil voorkomen dat Schultz van Haegen haar goedkeuring geeft aan de plannen. Rechts commissievoorziter Joop Atsma. (ANP) Beeld
Staatssecretaris Melanie Schultz-Van Haegen donderdag tijdens het spoeddebat over de NS-dienstregeling voor 2007. De verkeerscommissie wil voorkomen dat Schultz van Haegen haar goedkeuring geeft aan de plannen. Rechts commissievoorziter Joop Atsma. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden