Schultz meldde gevoelige informatie over partner niet

Melanie Schultz van Haegen heeft bij haar aantreden in 2010 als minister van Infrastructuur en Milieu niet aan premier Rutte gemeld dat haar man Haro aandelen bezat in een bedrijf dat nauwe banden onderhield met haar ministerie. Haro Schultz van Haegen verdiende in augustus 2011 bijna 3 miljoen euro met de verkoop van het beleggingsvehikel waar dit bedrijf inzat.

Minister Melanie Schultz van Haegen en partner arriveren voor een koninklijk diner in het Rijksmuseum. Beeld anp

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het gaat om het certificeringsbedrijf Kiwa uit Rijswijk, dat onder meer de uitgifte van vergunningen in de vervoersbranche verzorgt in opdracht van het ministerie.

Melanie Schultz van Haegen heeft als minister grote bemoeienis met Kiwa. Zij stelt de tarieven vast die Kiwa in rekening mag brengen en controleert het bedrijf via de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ook moest zij zich verantwoorden tegenover Kamerleden en branche-organisaties die klaagden over het vergunningenmonopolie en de hoge kosten van Kiwa.

Kiwa werd in augustus 2011 gekocht door het opkoopfonds NPM Capital. Bij die verkoop cashten de aandeelhouders van het bedrijf waar Kiwa in onder was gebracht tientallen miljoenen. Haro Schultz van Haegen verdiende hiermee - net als zijn compagnon - 2,9 miljoen euro. Hij zegt hierover: 'Kiwa is hard gegroeid en er zijn allerlei bedrijven bijgekomen. Bovendien heeft mijn adviesbureau hard meegebouwd aan de groei van het bedrijf.'

Ook de Kiwa-directie werd miljonair door de deal. De twee directeuren, Paul Hesselink en Bouke Meekma, verdienden ieder meer dan 15 miljoen euro en staken dat geld grotendeels weer in het bedrijf.

Onopgemerkt
De financiële belangen van Schultz van Haegen en de directie bleven tot nu toe onopgemerkt. In officiële meldingen bij de Nederlandse marktautoriteit ACM bleef het zakelijke belang van de echtgenoot van de minister onzichtbaar, maar dit is wel terug te vinden in een publicatie van de Italiaanse evenknie van de ACM, de Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato.

Haro Schultz van Haegen zegt dat het niet nodig was om zijn aandelenbelang in Kiwa te melden bij Mark Rutte, toen die zijn vrouw in de herfst van 2010 benaderde voor een ministerspost. 'Ik ben indertijd direct opgestapt als adviseur van Kiwa. Mijn aandelenbelang deed niet ter zake. Wij wilden het netjes doen, zo zijn we. Alles is gelopen volgens het Handboek voor aantredende bewindspersonen. Ik was slechts indirect aandeelhouder en had geen enkele invloed.'

Een woordvoerder van de minister laat weten dat Melanie Schultz van Haegen met Rutte heeft gesproken over de rol van haar man bij Kiwa. Zij zei toen dat hij was opgestapt als adviseur om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Het feit dat hij aandeelhouder was van Kiwa kwam niet ter sprake. Ook benadrukt zij dat zij in de periode totdat Kiwa werd verkocht geen beslissingen heeft genomen die raakten aan de winstgevendheid van het bedrijf.

Volgens Ronald Jeurissen, hoogleraar bedrijfsethiek van Nyenrode Business Universiteit, heeft Melanie Schultz van Haegen 'bewust belangrijke informatie achtergehouden'. 'Toen ze bij formateur Mark Rutte meldde dat haar echtgenoot adviseur was bij Kiwa en daarvan afstand nam, had ze ook moeten zeggen dat hij aandeelhouder is', aldus Jorissen. 'Daarin kun je je niet vergissen, op dat niveau. Dat klopt niet.'

Kiwa was een overheidsbedrijf in handen van de waterbedrijven. In 2006 werd het verkocht aan ABN Amro. Kort daarna kocht Malink Beheer BV, een gezamenlijk bedrijf van Haro Schultz van Haegen, zijn zakenpartner en de directie van Kiwa een belang van 25 procent in Kiwa. Dat belang was toen 650 duizend euro waard. Bij de verkoop in 2011, nadat Kiwa sterk was gegroeid en samengevoegd met een asbestbedrijf, was Malink bijna 40 miljoen euro waard.

Schultz ontkent
Minister Schultz liet vandaag weten in de media dat zij zich bij haar aantreden heeft gehouden aan het 'Handboek van aantredende bewindspersonen'. Ze ontkent fouten te hebben gemaakt. Een woordvoerder zei tegen persbureau ANP: 'De beoogd minister liet de formateur weten dat haar man aandelen had zonder zeggenschap over de beleggingen. De minister herkent zich dan ook niet in het beeld dat door de Volkskrant wordt geschetst.' Over de aandelen in het bedrijf waar Kiwa onder viel is niet specifiek gesproken, maar dat is volgens het Handboek ook niet nodig omdat er geen sprake was van zeggenschap, stelde de woordvoerder.

Op vragen van de Volkskrant liet Schultz eerder weten dat niet over de aandelen van Kiwa was gesproken met formateur Mark Rutte. Die vragen en antwoorden zijn bovenaan dit bericht te downloaden.

Vandaag in de Volkskrant: De aandelen waarover Rutte niks hoorde

Formateur Mark Rutte ontvangt Melanie Schultz van Haegen tijdens de formatie van het kabinet-Rutte II, Schultz van Haegen wordt voor de tweede keer minister van Infrastructuur en Milieu. Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden