Schultz in problemen om Schiphol

Staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat dreigt in problemen te komen door de chaos rond de isolatie van woningen bij Schiphol....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

De linkse oppositiepartijen GroenLinks en de SP eisen dat Schultz het nog vertrouwelijke Rekenkamerrapport voor dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer stuurt. Zij reageren daarmee op de publicatie in de Volkskrant van de belangrijkste conclusies van de rekenmeesters over de grootscheepse kostenoverschrijdingen van het isolatieproject.

De rekening van de bescherming van de duizenden woningen rond Schiphol tegen geluidsoverlast is de afgelopen jaren opgelopen tot 800 miljoen euro. Dat is ruim drie keer zo hoog als de oorspronkelijke ramingen. De laatste fase van het project is daarom stilgelegd.

PvdA, GroenLinks en de SP zien in het rapport de bevestiging dat Schultz en haar voorganger Netelenbos 'grove fouten' hebben gemaakt. Volgens de Rekenkamer is het project door de verantwoordelijke bewindspersonen slecht gecoördineerd. Het ontbrak aan adequate planning en aan instrumenten om de voortgang van het project te meten. Ook werden de voorgeschreven aanbestedingsprocedures niet altijd in acht genomen door het ministerie.

In schriftelijke vragen aan staatssecretaris Schultz eist GroenLinks dat zij de Tweede Kamer voor dinsdagmiddag laat weten of zij de conclusies van de Rekenkamer deelt. Ook wil de partij het hele rapport ter inzage krijgen. Op basis van de antwoorden van de bewindsvrouw zal de fractie beoordelen of de Kamer het zomerreces moet onderbreken voor een debat.

De SP houdt Schultz en haar voorgangers verantwoordelijk voor de kostenstijgingen. 'Het is een regelrechte blamage', aldus het Kamerlid Kant. Zij sluit zich aan bij de eis van GroenLinks dat Schultz zich in een debat moet verantwoorden.

Ook het VVD-Kamerlid Hofstra, partijgenoot van Schultz, liet dit weekend weten dat hij 'behoorlijke politieke problemen' voorziet voor de staatssecretaris. Volgens het Kamerlid is duidelijk dat het isolatieproject 'in zijn geheel' niet goed is uitgevoerd. Uiteindelijk draaien Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen op voor de kosten. 'En dat betekent in feite dat wij als passagiers allemaal hiervoor opdraaien', aldus Hofstra.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden