Schultz: dienstregeling NS deels onacceptabel

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) vindt de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen voor 2007 op een aantal punten onacceptabel. Dat zei zij donderdag in de Tweede Kamer...

ANP

Toch is het gloednieuwe spoorboekje volgens haar niet per se een verslechtering, omdat het ook voordelen voor de treinreizigers biedt. ‘Maar het is niet in een keer goed’, zei Schultz donderdag in de Tweede Kamer.

De gehele Tweede Kamer uitte donderdag stevige kritiek op de dienstregeling. Veel gebieden buiten de Randstad gaan er flink op achteruit, aldus de Kamer. Zo is de NS bijvoorbeeld van plan om in Zeeland drie stations te sluiten. Ook neemt de reistijd tussen het noorden en de Randstad toe en krijgt Leeuwarden een stoptrein in plaats van een intercity. ‘Het noorden en oosten komen verder weg te liggen van de Randstad, en dat in 2007’, verwoordde GroenLinks-Kamerlid Duyvendak de kritiek.

Hoewel Schultz toegaf dat het spoorboekje op een aantal punten tekortschiet, liet ze tijdens het debat niet het achterste van haar tong zien. Ze wil naar eigen zeggen haar onderhandelingspositie niet ondermijnen en ze heeft de dienstregeling nog niet tot in detail bestudeerd. De regio's en de consumentenorganisaties komen bovendien nog met hun adviezen.

Wel zei ze dat de geplande sluiting van drie stations in Zeeland (Krabbendijke, Arnemuiden en Kapelle-Biezelinge) in strijd is met het contract tussen de NS en de overheid. Maar dat betekent niet dat de NS nooit een station mag sluiten, benadrukte Schultz. Er moeten in zo'n geval goede alternatieven worden geboden.

De overige aanpassingen in de dienstregeling zullen ‘op hun merites’ worden beoordeeld, verklaarde de staatssecretaris. De belangrijkste inzet in de onderhandelingen met de NS zal zijn de bereikbaarheid van de regio's niet te laten verslechteren. ‘Maar ik kan nooit beloven dat er nergens een achteruitgang plaatsvindt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden