Column

Schuldige scholver

 

Je zou het niet zeggen, maar de kleine vloot die om tien uur 's morgens de haven van Volendam verlaat, is een strafexpeditie tegen de aalscholver. Om hem - de phalacrocorax carbo - draait het vandaag. Voorop vaart de Volendam 104, het stalen vissersscheepje van Gerrit Schilder. Dan de P85, een snelle patrouilleboot van de politie. Daar weer achter een rubberbootje met gewapende mannen. Zo gaat Geert Wilders te water.

In Volendam noemen ze de PVV graag Partij Voor Volendam, Wilders is er mateloos populair. De liefde is wederzijds, geen campagne zonder Volendam-moment. 'Geweldig', zegt hij als hij zijn in een antracietkleurige jas gestoken lange lijf aan boord heeft gewurmd. 'Geweldig. En u bent de kapitein?'

Er zijn de gebruikelijke riedels over het aanbestedingsbeleid van Marjolein Faber ('Die zaak ligt achter ons'), en over de bekladding van huizen en auto's van PVV-kandidaten ('Het enge is dat de rest van de politiek zwijgt'). Maar dat is bijvangst.

Waar het vandaag om gaat is vis, of beter gezegd: de afwezigheid daarvan. In de jaren tachtig verdienden tweehonderd schippers hun brood op het IJsselmeer, vertelt schipper Schilder. In Volendam zijn er nu nog vijf schepen over en doorgaans is hij de enige die uitvaart, op zoek naar krabben of snoekbaars. In de beste tijd mocht hij tweehonderd netten uitzetten, nu zijn dat er nog acht. Kom hem niet aan met een staatssecretaris die zegt dat zij het IJsselmeer hebben leeggevist. Als ze hier kwam werken, voor zijn loontje, zou ze beter weten.

De schipper heeft de PVV - naast Wilders zijn Kamerleden Martin Bosma en Dion Graus van de partij, en senator Faber - uitgenodigd om uit te leggen hoe het echt zit. Want wie is de schuldige? De aalscholver! Als de glasaal wordt uitgezet, liggen de scholvers al op de loer. Ze vangen tonnen vis per dag. Geen water kan dat dragen. Ze zouden gejaagd moeten worden.

Zo krijgt de PVV ineens een heel nieuwe groep exoten in het vizier. Een soort die zich als een dolle voortplant en Nederlanders het brood uit de mond stoot. Graus, dierenman van de PVV en ook op dit uitstapje gevolgd door zijn vaste cameravrouw, knikt instemmend. Dan herpakt hij zich. 'Wij zijn niet van het jagen', zegt hij. 'Maar eieren schudden, verstoring van de nesten, knallen om ze af te schrikken - een heel pakket aan maatregelen is mogelijk.'

Want dat het zo niet langer kan met de aalscholver staat voor Graus vast. 'Het zijn exoten', weet hij. 'Ze komen niet van hier.' In de jaren zeventig zouden enkele honderden paren zijn uitgezet bij het Naardermeer, nu zijn er meer dan honderdduizend. Ook hier geldt: genoeg is genoeg. Belangrijk daarbij is de dubieuze rol van de milieubeweging: doordat het IJsselmeerwater veel helderder werd gemaakt, kan de aalscholver efficiënter jagen. Een extra argument dat Graus zeker meeneemt naar de Tweede Kamer.

Na een uurtje varen komt de gevel van Grand Café De Dijk weer in zicht. Daarop prijkt het motto van de dag: 'Al wie volmaakt is, is gelijk een blinde, want volmaaktheid is op deze aarde nergens te vinden.'

Na de verplichte foto met de lokale PVV-vrijwilligers ('Het zijn allemaal helden') stapt Wilders in zijn dienstauto. Met provinciaal lijsttrekker Dannij van der Sluijs en Volendammer Wim Keizer maak ik aan de waterkant nog een praatje over de liefde tussen PVV op Volendam. 'Dat komt doordat de visserij is vermoord', zegt Keizer. 'De Volendammer is voor vrijheid, blijheid. Aan luie mensen heeft hij een bloedhekel. De PVV begrijpt dat.' De beste bouwvakkers van het land komen van Volendam, vertelt hij. En moet je nu eens zien, het brood uit de mond gestoten door ongecertificeerde buitenlanders, die ver onder de prijs werken.

Maar vreemdelingenhaat? Angst voor exoten? Ze willen er niets van weten. 'Kijk eens wat hier van de missie aan transport naar arme landen in het oosten of Afrika gaat.'

Later op de dag toch nog even Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland gebeld. Die vertelt dat de aalscholver al zeker sinds de middeleeuwen een inheemse vogel is en dat er volgens de laatste schatting zo'n 24.000 broedparen zijn, waarvan de helft rond het IJsselmeer. Van het uitzetten van aalscholvers is nooit sprake geweest.

De PVV en exoten, een lastig verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden