Schuldig of niet, française mag na zeven jaar weg uit Mexicaanse cel

Een française die in 2007 in Mexico is veroordeeld tot zestig jaar gevangenisstraf wegens kidnapping, is vrijgelaten nadat het hooggerechtshof oordeelde dat haar rechten waren geschonden. De vrouw werd in 2005 opgepakt omdat ze betrokken zou zijn geweest bij een ontvoering. De rechters hebben zich niet uitgesproken over de vraag of Florence Cassez onschuldig is.

Sacha Kester
Cassez in gesprek met haar advocaat. Foto uit 2008 Beeld afp
Cassez in gesprek met haar advocaat. Foto uit 2008Beeld afp

De 38-jarige vrouw heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkend en de magistraten waren het er over eens dat de bewijsvoering rammelde.

De grootste schending van haar rechten was de zogenaamde live-uitzending op de nationale televisie van een politie-inval op een ranch net buiten Mexico Stad. Hierop was te zien hoe drie gijzelaars werden bevrijd en Cassez werd gearresteerd. Later moesten de autoriteiten toegeven dat die hele uitzending een reconstructie was, deels uitgevoerd door acteurs. Cassez en haar toenmalige Mexicaanse vriend waren een dag eerder al op een snelweg gearresteerd.

Later hebben drie gijzelaars getuigenissen tegen de Française afgelegd, maar hun verhaal bevatte tegenstrijdigheden. Bovendien bleek dat twee van de getuigen Cassez in eerste instantie helemaal niet hadden geïdentificeerd. Haar ex-vriend, Israel Vallarta, heeft wel bekend. Hij was de leider van de bende die de gijzelaars had ontvoerd en op de ranch vasthield.

Onschuldig slachtoffer
Cassez is woensdagavond vrijgelaten en dezelfde nacht nog op het vliegtuig naar Parijs gestapt. In de Franse media is ze altijd afgeschilderd als een onschuldige vrouw die het slachtoffer was geworden van een corrupt systeem. De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy maakte zich hard voor haar zaak en de relatie tussen Frankrijk en Mexico raakte ernstig bekoeld. Franse ministers hebben de vrouw in de cel opgezocht en zowel Carla Bruni (de vrouw van Sarkozy) als Valérie Trierweiler, de partner van de huidige president van Frankrijk, hebben cadeaus naar de gevangenis gestuurd.

Ook in Mexico is er een debat gaande over de kwestie. Een van de gijzelaars, Ezequiel Elizalde, noemt het besluit van het hooggerechtshof 'walgelijk', en omschrijft de Mexicaanse juridische instellingen als 'vuilnis', zo meldt de BBC. Sommige mensenrechtengroeperingen wijzen erop dat een vormfout geen reden mag zijn om iemand die schuldig is, te laten gaan. Anderen benadrukken juist de problemen binnen het juridische systeem waar getuigen vaak onder druk worden gezet en bewijsmateriaal wordt gefabriceerd.

De Franse president Francois Hollande zei op televisie dat het besluit van het hooggerechtshof een einde maakte aan een 'bijzonder pijnlijke periode'. 'Frankrijk dankt iedereen die zich, in Mexico of hier in eigen land, heeft ingezet om waarheid en rechtvaardigheid te laten zegevieren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden