Schuldhulp aan banden

AMSTERDAM - Gemeenten gaan strenger selecteren bij de schuldhulpverlening. Schuldenaren met gedragsproblemen moeten die eerst aanpakken voor ze hulp krijgen. Vele duizenden aanvragers komen daarom niet meer direct in aanmerking voor een regeling die na drie jaar leidt tot kwijtschelding van de resterende schuld.


Per 1 juli hebben gemeenten de regie over de schuldhulpverlening gekregen. Zij zien de vraag groeien, maar hun budget krimpen. In 2011 hebben zich 76 duizend mensen bij de schuldhulpverlening gemeld. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt de nieuwe aanpak de hulp effectiever.


In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten, werd een nieuwe methode ontwikkeld om aanvragers van schuldhulpverlening te selecteren. Dat gebeurde door Nadja Jungmann en Roeland van Geuns, beiden lector in schuldenproblematiek aan de Hogescholen Utrecht en Amsterdam: 'Het doel moet niet meer zijn om iemand binnen drie jaar schuldenvrij te maken, maar om vast te stellen bij wie dat zin heeft. Dat betekent dat we niet iedereen meer een regeling kunnen bieden die altijd leidt tot een schuldenvrije toekomst.'


Straks kunnen gemeenten met een vragenlijst en een gesprek de achterliggende problemen inventariseren. Bij verslaving, relatieproblemen of een sociale omgeving die het oplossen van schulden tegenwerkt, wordt de aanvrager eerst doorverwezen naar een maatschappelijk werker of psycholoog. Intussen wordt een vinger aan de pols gehouden, door bijvoorbeeld de schulden te stabiliseren. Jungmann: 'Als die problemen zijn aangepakt, kunnen klanten met hun schulden worden geholpen.'


In Eindhoven, Groningen en Almere worden de vragenlijsten al getest. De VNG ziet in de toetsing een welkom instrument. Vanaf dit najaar kunnen andere gemeenten er gebruik van maken.


De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), de brancheorganisatie van schuldhulpverleners, heeft bedenkingen bij het invoeren van de strenge selectiemethode. Voorzitter Joke de Kock: 'Deze aanpak moet geen drempel worden om naar de schuldhulpverlening te stappen.' Ze onderschrijft dat er naar achterliggende gedragsproblemen moet worden gekeken, maar ze vreest dat het schuldenaren afschrikt hulp te zoeken als ze daarvoor eerst een test moeten ondergaan.


De kans bestaat dat de schulden van een klant zich verder opstapelen als die eerst aan zijn gedrag moet werken. Maar bestuurskundige Nadja Jungmann ziet dat niet als een bezwaar. 'Als de andere problemen uit de weg zijn, dan is de klant wel echt klaar voor het schuldhulpverleningstraject. En na drie jaar wordt de schuld kwijtgescholden, of er nu 10 duizend of 20 duizend onder de streep staat.'


Hallo, ik heb uw huis gekocht PAGINA 8 en 9


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden