'Schuldgevoel bij elke luier die ik weggooi'

Rens Snel (33), advocaat te Den Haag...

Gezinsinkomen: beide partners ruim boven modaal

'Het is onzin dat je in een kartonnen doos zou moeten wonen om oprecht links te kunnen zijn. Je zou óók kunnen zeggen: integendeel, hoe meer je verdient des te prijzenswaardiger is het dat je links stemt. Je eigenbelang om rechts te stemmen, is dan namelijk veel groter.

'Ik stem zelf D66, want ik heb een links hart, maar het socialisme daar heb ik niks mee. Dat geroep van alles moet anders, moet je kijken wat dat met het middelbaar onderwijs heeft gedaan; één groot drama.

'Qua milieu ben ik links. Als de keuze is tussen een dassenburcht of een snelweg, dan zeg ik ''weg met die snelweg''. Maar tegelijkertijd ga ik zelf wel met de auto naar mijn werk. Ik heb het wel geprobeerd hoor, met bus en trein, maar ik kwam steeds te laat en werken in de trein was er ook niet bij, zelfs niet in de eerste klas.

'In de algemene praktijk van de advocatuur word je er dagelijks mee geconfronteerd; mensen komen in allerlei ongelukkige situaties terecht waar ze niet zelf voor hebben gekozen. De overheid moet een goed vangnet bieden.

'Natuurlijk heeft mijn linkszijn impact op mijn eigen leven. Je stemgedrag bepaalt toch wat je aan belasting betaalt en dat is zo'n groot bedrag dat het niet opweegt tegen wat je aan goede doelen geeft. In absolute zin betalen wij een enorm bedrag aan belasting, terwijl we van de voorzieningen relatief weinig profiteren. Goed, we krijgen kinderbijslag. Maar dat vind ik dus écht onzin. Iedereen die zegt dat ik het terug moet geven, geef ik gelijk. Wij betalen belasting dus goeddeels ten behoeve van anderen, maar dat onderschrijf ik van harte.

Toen we ons dochtertje kregen ben ik een dag minder gaan werken. Dat is niet gebruikelijk in mijn vak. Het verdelen van zorgtaken vind ik wel links, niet per se goed van mezelf, maar wel vanzelfsprekend. We hebben ons nog georiënteerd op een luierservice, die katoenen luiers wast. Dat zou beter voor het milieu zijn maar handig bleek het niet. Je zwicht voor het gemak. Maar ik denk wel elke keer als ik een luier weggooi 'wat erg eigenlijk'.

Ik heb vaak last van zo'n schuldgevoel. Laatst was ik in de VS. Daar staan enorme bomen, 1500 jaar oud. Als ik daar loop vraag ik me af hoe groot de kans is dat de komende 1500 jaar er geen regering komt die besluit om op de plek van die bomen huizen neer te zetten. Het is volstrekt hopeloos. Als we hier al elke vier jaar moeten vechten voor de Waddenzee of voor die ene dassenburcht. Toch moeten we het blijven proberen. Links lullen is wel het minste wat je kunt doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden