Schulden

De toegankelijkheid van het onderwijs komt in gevaar. Als het aan de topambtenaren ligt worden studenten in de schulden gedreven....

Zelf ben ik niet zo huiverig om te lenen, ik investeer immers in mijn eigen intellectuele vorming. Maar hoe groot is eigenlijk de capaciteit om te lenen? Bij de Informatie Beheer Groep mag ik 630 euro lenen per maand. Dit bedrag is inclusief mijn studiefinanciering, met eventueel aanvullende beurs. De gemiddelde huur voor een studentenkamer ligt rond de 250 euro. De aflossing van het collegegeld bedraagt, bij een verdubbeling, per maand 290 euro (in tien termijnen). Een student houdt dan nog 90 euro over, vrij te besteden aan vaste lasten, studiemateriaal en levensonderhoud.

De student zonder rijke ouders wordt, ook mét lening, gedwongen te werken. Hoe meer hij echter werkt, hoe langer hij studeert en hoe hoger zijn schuld. Ook de universiteiten worden de dupe hiervan. Als minder mensen gaan studeren, dalen de studentafhankelijke inkomsten en verschraalt het onderwijsaanbod.

Het middelbaar onderwijs wordt in de huidige plannen weliswaar gespaard, maar als de bezuinigingen doorgaan, zullen de lerarentekorten stijgen en plukt ook het middelbaar onderwijs uiteindelijk de wrange vruchten van deze bezuinigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.