Schuldenkwestie VS nadert ontknoping

De discussie over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond nadert haar ontknoping. Beide kamers van het Amerikaanse Congres stemmen waarschijnlijk woensdag nog over een compromisvoorstel dat Republikeinse en Democratische senatoren samen hebben opgesteld. In welke volgorde gestemd wordt, is nog niet bekend.

null Beeld epa
Beeld epa

Onderhandelaars van beide partijen leggen de laatste hand aan het akkoord, zeiden diverse betrokkenen. De grote vraag is nog of het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden met het compromis zal instemmen. Die kans wordt door politici uit allebei de kampen groot geacht.

Over de voorwaarden is nog niets bekend. Republikeinse afgevaardigden hadden eerder uitstel en aanpassing geëist van 'Obamacare', de wetgeving die ervoor moet zorgen dat alle Amerikanen volgend jaar een ziektekostenverzekering hebben. Mogelijke tegenstand kan echter nog komen uit de gelederen van de Tea Party, de populistische rechtervleugel van de Republikeinse Partij. Die zou tijd kunnen rekken.

Een akkoord zou ervoor zorgen dat de overheid meer geld kan lenen en aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen. Ook kan de Amerikaanse overheid dan weer normaal gaan functioneren. Veel federale overheidsdiensten liggen sinds 1 oktober plat of draaien op een laag pitje, omdat de politiek het eerder niet eens kon worden over de begroting.

Door een akkoord wordt de kwestie weer enkele maanden naar de toekomst verschoven. Volgens betrokkenen voorziet het akkoord in een verhoging van het schuldenplafond tot 7 februari 2014. De federale overheid zou tot 15 januari van de benodigde financiering worden voorzien.

Als een akkoord uitblijft, dreigt de Amerikaanse overheid voor het eerst in de geschiedenis niet al haar rekeningen te kunnen voldoen. Dat zou het imago van de VS als betrouwbare schuldenaar ernstige schade berokkenen. De wettelijk vastgestelde limiet voor de staatsschuld, 16.700 miljard dollar, wordt donderdag bereikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden