Schulden KPN kunnen volgens Opta tarieven opdrijven

Telecomtoezichthouder Opta houdt er serieus rekening mee dat de tarieven voor vaste telefonie dit jaar zullen stijgen. Dit zei Opta-voorzitter J....

Van onze verslaggever

Voor 1 juli neemt de Opta een beslissing over de zogeheten 'prijsklem', die verband houdt met de dubbele rol van KPN. Want de ex-monopolist levert zowel capaciteit aan concurrenten, als diensten aan consumenten.

Daardoor lijden veel alternatieve telecombedrijven nu verlies, vooral op gesprekken binnen de regio. De bedrijven kopen hun belminuten tegen een vastgestelde prijs in bij KPN. Maar KPN heeft zijn eigen consumententarieven intussen zo ver verlaagd, dat die onder de inkoopprijs voor concurrenten liggen. Om zich met KPN te kunnen meten moeten deze hun diensten dus met verlies aanbieden.

De Opta kan dit oplossen door het verlagen van KPN's groothandelsprijzen, of via het verhogen van de consumententarieven. Arnbak verwacht van KPN 'weerbarstige vragen over de mogelijkheid van doorberekening'.

De toezichthouder moet immers bekijken of de tarieven zijn gebaseerd op KPN's kosten, plus een redelijke winstmarge. Bij de beoordeling van dergelijke verzoeken staat bij de Opta echter voorop of het gaat om diensten waarbij de consument kan switchen naar concurrerende aanbieders.

Opta wil ook maatregelen tegen de te hoge tarieven voor het bellen van 'vast naar mobiel' - die staan niet in verhouding tot de kosten. De toezichthouder staat afwijzend tegenover het gezamelijk opzetten van UMTS-netwerken door mobiele telefoniebedrijven. Volgens Opta kan dergelijke vergaande samenwerking de concurrentie in het gedrang brengen. Enige samenwerking op dit terrein kan door de beugel, vindt Arnbak - bijvoorbeeld het gebruiken van elkaars zendmasten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden