Nieuws

Schuldeisers willen Hema overnemen

Miljardair Marcel Boekhoorn is nog maar anderhalf jaar eigenaar van Hema, maar daar dreigt nu al een eind aan te komen. Schuldeisers van Hema hebben hem een plan voorgelegd om 300 miljoen euro van hun vorderingen op te geven, op voorwaarde dat zij eigenaar worden van het warenhuis.

Ondernemer Marcel Boekhoorn en Tjeerd Jegen, ceo van Hema, tijdens de persconferentie over de overname van het warenhuis.Beeld ANP

Boekhoorn probeerde eerder nog de schuldeisers te bewegen hun vorderingen te verminderen. In dat plan zou hij zelf bereid zijn meer geld in het bedrijf te steken. Maar volgens NRC Handelsblad heeft een grote groep schuldeisers, die samen 600 miljoen euro hebben uitgeleend aan het bedrijf, zich verenigd onder leiding van Engelse fondsbeheerders. Zij eisen nu de eigendom van het winkelbedrijf op. Hema moet in 2023 hun lening aflossen, maar het is zeer de vraag of dat lukt. Blijft het bedrijf in gebreken, dan worden deze schuldeisers eigenaar: zij hebben het winkelbedrijf zelf als onderpand.

Directievoorzitter Tjeerd Jegen van Hema zou aftastende gesprekken hebben gevoerd met deze beleggers. Jegen zei in april al dat het voortbestaan van het winkelbedrijf in gevaar dreigde te komen. Alleen als verhuurders, personeel en leveranciers zouden inleveren, zou het bedrijf nog een kans hebben. In april en mei zou Hema maar de helft van de huur van zijn panden hebben betaald.

Hema kampt al jaren met een nauwelijks te dragen schuld, van ongeveer 800 miljoen euro. Dat is bijna allemaal geleend van beleggers, in de vorm van obligaties. De kans dat Hema zijn schulden kan afbetalen, is nagenoeg nul. Elk jaar is het warenhuisbedrijf 50 miljoen euro kwijt aan rente, en dat is zelfs in goede tijden een bijna niet te dragen last. Sinds de coronacrisis is het water tot voorbij de lippen gestegen. Winkels moesten sluiten en waar ze open waren, was de klandizie aanzienlijk lager.

Op 15 juni al volgt een belangrijk moment: dan moet Hema een pakket aan achtergestelde obligaties aflossen voor 50 miljoen euro. De vraag is of dat nog gaat lukken.

Dat beleggers geen vertrouwen hebben in Hema, is wel duidelijk. Moody’s, een van de bureau’s die de kredietwaardigheid van bedrijven meten, verlaagde de rating van Hema onlangs tot bijna de laagste categorie. De beurskoers van de obligaties staat nu op een dieptepunt: voor eentiende van hun nominale waarde kun je nu een vordering op Hema kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden