AnalysePlan schuldeisers

Schuldeisers beramen coup om Hema over te nemen

Miljardair Marcel Boekhoorn is nog maar anderhalf jaar eigenaar van Hema, en nu al dreigt het warenhuis hem afhandig te worden gemaakt. Schuldeisers van Hema hebben hem een plan voorgelegd om 300 miljoen euro aan schulden kwijt te schelden in ruil voor aandelen. In dat geval zouden zij feitelijk eigenaar worden van Hema.

Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn begin april. Beeld Hollandse Hoogte / MMP
Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn begin april.Beeld Hollandse Hoogte / MMP

Volgens NRC Handelsblad heeft een grote groep schuldeisers, die bij elkaar 600 miljoen euro hebben uitgeleend aan het bedrijf, zich verenigd onder leiding van Engelse fondsbeheerders. Zij hebben een soort coup gepland, en zijn al een aardig eind op streek om die uit te voeren.

Volgens Hema-woordvoerder Frederike van Urk voert directievoorzitter Tjeerd Jegen gesprekken met deze beleggers. Details wil ze niet geven: ‘Er vinden meerdere gesprekken plaats, maar we mogen daar niets over zeggen.’ Dat het gaat om het naakte bestaan van het bedrijf, lijkt duidelijk. Jegen zei in april al dat het voortbestaan van het winkelbedrijf in gevaar dreigde te komen. Alleen als verhuurders, personeel en leveranciers zouden inleveren, zou het bedrijf nog kans maken, zei hij toen. Bij de verhuurders heeft hij voor de maanden april en mei een halvering van de huur bedongen.

Hema kampt al jaren met een nauwelijks te dragen schuld, van rond 800 miljoen euro. Slechts 24 miljoen is geleend van banken, de rest van beleggers. De kans dat Hema deze schulden kan afbetalen, ligt dicht bij nul. Elk jaar is het warenhuisbedrijf 50 miljoen euro kwijt aan rente, en dat is zelfs in goede tijden een bijna niet te dragen last. Winstgevende jaren zijn nauwelijks nog te vinden in de recente historie. De coronacrisis maakte de toestand nog erger. Winkels moesten sluiten, en waar ze open waren, was de klandizie aanzienlijk lager. De woordvoerder van Hema zegt dat die problemen inmiddels achter de rug zijn, al is een aantal vestigingen nog steeds dicht, en zijn alle honderd restaurants ook nog steeds dicht.

Naar Amerika

Hoe het bedrijf afgelopen jaar heeft gedraaid, is nog niet bekend: eerder deze week maakte Hema bekend de publicatie van zijn jaarcijfers uit te stellen. In de eerste drie kwartalen leed het bedrijf nog steeds verlies. Desondanks kondigde het bedrijf nieuwe stappen aan in het buitenland: na België, Duitsland, Spanje en Engeland zullen er ook Hema-spullen worden verkocht in Noord-Amerika.

Een groep schuldeisers ziet zijn kans nu schoon om toch nog wat van hun geld te redden. Hema heeft te maken met drie schuldpakketten. De groep overvallers heeft obligaties ter waarde van 600 miljoen met een sterk onderpand: wordt de schuld niet afgelost, dan worden deze schuldeisers automatisch eigenaar van het bedrijf. De lening moet worden afgelost in 2022.

Deze groep met ‘sterke’ obligaties lijkt al te hebben afgerekend met een kleinere groep met ‘zwakke’ obligaties. Bij een financiële herstructurering moeten ook deze obligatiehouders instemmen met regelingen. Volgens het FD hebben de ‘sterke’ obligatiehouders de ‘zwakken’ al grotendeels uitgekocht. Veel geld kostte dat niet, want de beurswaarde van deze obligaties is nog maar rond 15 miljoen euro. Met een investering van enkele miljoenen hebben de ‘sterke’ obligatiehouders nu ook de meerderheid van de ‘zwakke’ obligaties. Daardoor zal er geen strijd meer tussen de verschillende groepen schuldeisers kunnen ontstaan.

Een derde pakket is slechts 50 miljoen euro groot. Dat is geen schuld van Hema zelf, maar van zijn eigenaar, investeringsmaatschappij Ramphastos van Marcel van Boekhoorn. Op 15 juni moet Ramphastos deze lening aflossen, en het is nog de vraag of dat lukt.

Bakkerijen

Sinds Boekhoorn eigenaar werd van Hema, heeft hij niet bepaald stil gezeten. Hij verbeterde de relatie met zijn franchisers, zelfstandige ondernemers die de formule van Hema huren. Eind vorig jaar verkocht hij zeventien Hema-panden aan Jumbo, en eerder al verkocht hij het distributiecentrum. Een koper van de bakkerijen zoekt hij nog.

Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retail aan de universiteit Nijenrode, denkt dat een deal met de schuldeisers voor Hema lucht kan brengen. ‘Als de operatie waarvan nu sprake is doorgaat, zou Hema 450 miljoen euro aan schulden kwijt zijn. Dan zou het bedrijf weer wat ruimte kunnen krijgen om financiering aan te trekken. Dat is hard nodig, want als je internationaal wilt uitbreiden, moet je ook veel geld steken in marketing.’ Dan zou de rol van Marcel Boekhoorn zijn uitgespeeld. De schuldeisers zouden het dan voor het zeggen hebben, ‘en dat zijn geen ondernemers maar beleggers’.

Moody’s, een van de bureaus die de kredietwaardigheid van bedrijven meten, verlaagde de rating van Hema onlangs tot bijna de laagste categorie.

null Beeld

Hema halveert huurbetaling aan vastgoedeigenaren ‘uit vrees voor voortbestaan’
Hema gaat tijdelijk minder huur overmaken voor een deel van haar winkelpanden. Het bedrijf zegt te vrezen voor zijn voortbestaan, nu buitenlandse winkels gesloten zijn en de omzet in Nederland drastisch terugloopt. Ook het personeel moet offers brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden