Schulddelging M-Amerika krijgt bijval

Steeds meer landen pleiten ervoor de schuldenlast van de door de orkaan Mitch getroffen Midden-Amerikaanse landen te verlichten. Maandag zeiden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken dat het geld dat daarmee vrijkomt kan worden gebruikt voor de wederopbouw van het gebied....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/DEN HAAG

Eerder dit jaar had Nederland de schuld van 19,2 miljoen gulden aan Nicaragua kwijtgescholden. De andere getroffen landen (Guatemala en El Salvador) hadden geen leningen meer uitstaan.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer zei maandag dat de extra hulp moet voorkomen dat de getroffen landen 'tientallen jaren in de tijd worden teruggeworpen'. Maar voor schuldsanering is volgens hem wel afstemming op breed internationaal niveau nodig. De Franse premier Jospin liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De Midden-Amerikaanse landen hebben miljarden geleend. De meest recente cijfers, uit 1996, van de Wereldbank wijzen uit dat Nicaragua de hoogste buitenlandse schuld heeft: 5,9 miljard dollar. Honduras staat voor 4,5 miljard dollar in het krijt bij regeringen en banken. Aan Guatemala is 3,8 miljard dollar geleend en aan El Salvador 2,9 miljard dollar.

De presidenten van de getroffen landen deden in San Salvador het voorstel een internationale organisatie in te stellen die de hulp - ook op lange termijn - moet coördineren. De Wereldbank en het IMF zouden daarin zitting moeten nemen, zei de Salvadoraanse president Calderon.

Lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie hebben intussen ruim 160 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor kortetermijnhulp aan de Midden-Amerikaanse landen die zijn getroffen door Mitch. De VS hebben in totaal voor ruim 130 miljoen gulden aan hulp toegezegd, waarvan 40 miljoen gulden aan voedsel. Het Wereldvoedselprogramma van de VN schat dat in de komende maand alleen al zevenhonderdduizend Hondurezen voedselhulp nodig hebben.

In Nicaragua is de distributie van hulpgoederen onderwerp geworden van politieke strijd. Oud-president Ortega verwijt de regering van president Aleman een gebrek aan competentie en verantwoordelijkheid. Aleman zegt dat Ortega politieke munt probeert te slaan uit de ramp.

Het fruitbedrijf Dole liet gisteren een verklaring uitgaan waarin het nadrukkelijk ontkent dat het medewerkers van verwoeste bananenplantages in Honduras en Nicaragua heeft ontslagen. Eerder werd gezegd dat Dole en Chiquita 18 duizend werknemers hebben ontslagen omdat er door de verwoestingen voorlopig geen werk voor ze is. De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer riep gisteren consumenten op geen producten van de fruitbedrijven meer te kopen en wil dat het kabinet oproept tot een consumentenboycot in Europees verband.

De Stichting Max Havelaar heeft gevraagd een deel van de hulp voor het gebied ten goede te laten komen aan de coöperaties van koffieboeren. Volgens de organisatie is in Nicaragua en Honduras nu al eenvijfde van de koffieoogst verloren gegaan.

Zie ook pagina 13

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden