Schuld van Bram Moszkowicz meer dan vijf miljoen

De grootste slachtoffers van het faillissement van het bedrijf van Bram Moszkowicz blijken zijn broers David en Max jr. te zijn. Ze hebben beiden nog ruim 9 ton tegoed van het failliete bedrijf. Daarnaast heeft de maatschap die de drie broers tot 2013 samen hadden nog een vordering van 3,5 miljoen euro op het failliete bedrijf Abraham Moszkowicz bv.

Bram Moszkowicz hoort in april 2013 van de tuchtrechter dat hij definitief uit de advocatuur is gezet. Beeld anp
Bram Moszkowicz hoort in april 2013 van de tuchtrechter dat hij definitief uit de advocatuur is gezet.Beeld anp

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat vandaag is gedeponeerd. Het advocatenbedrijf van de kersverse politicus ging in maart failliet nadat hij zelf het faillissement had aangevraagd. Opmerkelijk is dat Moszkowicz persoonlijk nog een schuld van ruim 2,4 miljoen euro heeft aan zijn failliete bedrijf. De ex-advocaat blijkt de afgelopen jaren grote bedragen uit zijn bedrijf te hebben gehaald voor privédoeleinden. De totale schuld die het failliete bedrijf van de politicus nalaat, bedraagt 5,5 miljoen euro.

De financiële problemen van Moszkowicz ontstonden nadat hij in 2012 een boete en een naheffing kreeg van de fiscus wegens het ontduiken van belasting. Hij trof een schikking met de fiscus en moest in totaal 2,5 miljoen euro voldoen aan belasting, rente en vergrijpboete. De affaire leidde er uiteindelijk toe dat hij door de tuchtrechter uit zijn beroep werd gezet, onder meer vanwege het aannemen van grote sommen contant geld zonder de deken in te lichten.

Moszkowicz arriveert in 2012 bij zijn kantoor in het centrum van Amsterdam, dat inmiddels leeg staat. Beeld anp
Moszkowicz arriveert in 2012 bij zijn kantoor in het centrum van Amsterdam, dat inmiddels leeg staat.Beeld anp

Schulden belastingdienst

De schulden aan de belastingdienst lijkt Moszkowicz inmiddels bijna te hebben voldaan. Uit het verslag blijkt dat de fiscus nog slechts een bedrag van 88.612,46 euro van het failliete bedrijf tegoed heeft. Om zijn schulden aan de fiscus te kunnen voldoen, werd in 2014 zijn kantoorpand aan de Herengracht in Amsterdam verkocht. Dit pand was mede eigendom van zijn broers. Die hebben hun deel van de verkoopopbrengst vervolgens geleend aan het bedrijf van Bram, zodat hij zijn schulden aan de fiscus kon voldoen, zo blijkt uit het verslag. Daardoor hebben zij beide nog 9 ton euro te vorderen. De broers van Moszkowicz waren niet bereikbaar voor commentaar. Bram Moszkowicz wilde geen commentaar geven op het faillissementsverslag.

De curator van het failliete bedrijf verwacht overigens niet dat de lijsttrekker van VNL de schuld van 2,4 miljoen euro nog zal voldoen. 'De heer Moszkowicz heeft verklaard geen financiële middelen te hebben en of bezittingen die te gelde kunnen worden gemaakt en niet in staat te zijn deze rekening-courantschuld aan de boedel te betalen', schrijft de curator. Hij noemt de vordering daarom 'vermoedelijk geheel dan wel grotendeels oninbaar'.

De curator wil het verslag niet verder toelichten en niet zeggen of hij alsnog gaat proberen de vordering bij Moszkowicz te innen en desnoods zijn persoonlijk faillissement aanvragen als hij de schuld niet kan voldoen. Hij constateert in zijn verslag wel dat Moszkowicz als bestuurder van zijn bedrijf allerlei verplichtingen niet is nagekomen. Zo stamt de laatste jaarrekening die Moszkowicz deponeerde uit 2007. Over de jaren daarna heeft hij geen verslagen gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Ook was de administratie van het bedrijf niet op orde. Moszkowicz heeft bij de curator aangegeven dat hij op een gegeven moment zijn accountant niet meer kon betalen.

David Moszkowicz, de oudere broer van Bram. Beeld anp
David Moszkowicz, de oudere broer van Bram.Beeld anp

Een rommeltje

De administratie van zijn bedrijfje Chatan bleek eerder al een rommeltje te zijn. Dit bedrijf waarin hij onder meer zijn werkzaamheden voor televisie, royalty's en inkomsten van columns onderbracht, richtte hij in 2013 op nadat hij als advocaat was geschrapt. Chatan ging begin dit jaar ook failliet. Uit het faillissementsverslag van de curator bleek toen Chatan over 'nagenoeg' de hele periode dat het actief was geen loon- en omzetbelasting heeft afgedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden